Pod nazivom „Moj hidžab“ organizacije žena SDA Tuzla i TK organizovale tribinu posvećenu Međunarodnom danu hidžaba

Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Svjetski dan hidžaba ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba. Odlučila se na taj potez nakon što je u New Yorku nakon terorističkog napada 2001. godine doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab. Pod nazivom „Moj hidžab“ organizacije žena Stranke demokratske akcije grada Tuzla i Tuzlanskog kantona organizovale su tribinu posvećenu Međunarodnom danu hidžaba.


U vrijeme kada se nerijetko na osnovu vanjštine, a posebno odijevanja, donosi sud o čovjeku, razumijevanje žene pod hidžabom, naročito u sredinama gdje većina ima drugačiji stil odijevanja, postaje važno pitanje, tolerancije, a u nekim slučajevima i poštivanja ljudskih prava.

-Zahvalni smo asocijaciji žena SDA koje su, na ovaj način, ukazale poštovanje i čast ženama pod hidžabom, kaže Jasmila halilović jedna od učesnica tribine „Moj hidžab“.

-Treba da predstavimo svoj hidžab. Smatram da je on i kruna, i velika zaštita za ženu, navodi Nisveta Sejdić učesnica javnoj tribini.

-To je slobodan izbor svake žene muslimanke, on je izraz njenog identiteta, njenih uvjerenja, koji su najintimniji i najdublji. Svaka povreda prava na nošenje hidžaba predstavlja povredu ljudskih prava, naglašava Amra Sinanović, učesnica tribine.

-Mi ustvari želimo da skrenemo pažnju na pravo svake osobe na svoj identitet, na očuvanje svog nacionalnog identiteta. Time šaljemo i poruku tolerancije i suživota, kaže Zumra Begić, predsjednica KO Organizacije žena SDA TK.

-Međunarodni dan hidžaba se obilježava upravo zbog poštovanja odluke žene koja stavlja sebe pod jednu vrstu štita. Taj štit je hidžab i upravo ova manifestacija govori o tome, napominje Jasna Hdžiselimović, predsjednica GO Organizacije žena SDA Tuzla.

Tribinu pod nazivom „Moj hidžab“ posvećenu Međunarodnom danu hidžaba, upriličile su organizacije žena Stranke demokratske akcije grada Tuzla i Tuzlanskog kantona.

Preuzeto sa RTVTK