Održana skupštinska Komisija za obrazovanje i nauku TK

Komisija za obrazovanje i nauku Skupštine TK održana je 30.09.2020. godine

  • uputili smo sljedeće inicijative i urgencije

➡️ da se hitno pristupi izmjeni postojećih propisa kako bi se najniže plate u obrazovnim institucijama (plate higijenicara, spremacica…) povećale kao što je to uradjeno i za druge uposlenika.

➡️ tražili smo da se neodložno pristupi podešavanja online platforme za osnovne škole na TK i postavi mogućnost izbora Bosanskog jezika – trenutno nema opcije Bosanski jezik.

➡️ podržali smo stav Studentskog parlamenta i NNV Fakulteta UNTZ koji sugerišu da se nastava na UNTZ organizuje, gdje je god to moguće uz fizičko prisustvo studenata, te da se predvidi i mogućnost online nastave kao alternative odnosno da se da mogućnost i kombinacije fizičkog prisustva gdje god je to moguce i online nastave.

➡️ tražili smo sa se direktorima škola naglasi Zakonska odredba koja govori o zabrani organiziranja političkih skupova i promocija u i oko školskih objekata.

➡️ izrazili smo nezadovoljstvo zbog ne sprovođenja inicijative koja je usvojena jednoglasno na Skupštini TK a odnosi se na priznavanje 300 ECTS bodova kao VSS uposlenicima u obrazovnim institucijama na TK.

( Preuzeto: RTV TK )