Odbijen prijedlog Tužilaštva: Novalić napustio zgradu Suda BiH

Sutkinja za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine donijela je odluku povodom prijedloga Tužilaštva BiH da se premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku i direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću, koji su osumnjičeni u predmetu “Respiratori” odredi pritvor.

Odlukom Suda, koliko je u ovom trenutku poznato, premijer Novalić neće biti zadržan u pritvoru, kako je tražilo Tužilaštvo. Informacija u vezi sa Solakom i Hodžićem u ovom trenutku još nema.

Tužilaštvo je pritvor tražilo zbog bojazni da bi boravkom na slobodi oni mogli ometati istragu, utjecajem na svjedoke ili skrivanjem ili uništavanjem dokaza, te bojazni da bi njihovo puštanje na slobodu moglo uznemiriti javnost.

Sumnjiči ih za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu službenog položaja, pranje novca, primanje dara, te falsifikovanje ili uništavanje službene dokumentacije.

Odbrane osumnjičenih na ročištu koje je trajalo sedam sati, ustvrdile su da se radi o politički montiranom procesu, da Tužilaštvo svoje tvrdnje nije potkrijepilo nikakvim dokazima koji bi potvrdili osnov sumnje ni da su počinjena krivična djela, niti da postoje posebni pritvorski razlozi koje je Tužilaštvo navelo.

Istakli su i da je većina dokaza već prikupljena, a svi bitni svjedoci saslušani, te da bi suprotn od tvrdnji Tužilaštva, uznemirenje javnosti prouzrokavalo zadržavanje federalnog premijera u pritvoru.

(Preuzeto: Faktor.ba)