Bukvarević: Sramota je da 102 ubijene djece još nemaju spomenik u Prijedoru

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević podsjetio na strašne zločine u Prijedoru, te pozvao lokalne vlasti da napokon omoguće izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

Dan bijelih traka, 31. maj, je simboličan datum proglašen u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja, koji se obilježava u Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim gradovima. Na današnji dan, vlasti bosanskih Srba su naredile nesrpskom stanovništvu da nose bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okače bijele čaršafe.

Bukvarević je u povodu Dana bijelih traka kazao kako je Prijedor mjesto najstrašnijih zločina, progona i ubistava civila i djece.

Naveo je da održivog mira, prosperiteta društva, okretanja ka drugim temama nema dok se ne suočimo s onim što se desilo u protekloj agresiji na našu domovinu i dok druga strana ne prihvati činjenice.

Bukvarević je dodao da je sramotno da se roditelji ubijene djece godinama bore da dobiju dozvolu gradskih vlasti u Prijedoru za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece u ovom gradu tokom 1992.

“Necivilizacijski je i neljudski da lokalne vlasti još uvijek nisu dozvolile izgradnju spomenika koji bi svjedočio generacijama koje dolaze i opominjao da se nikada i nikome ne ponove takvi zločini. Apelujem na lokalne vlasti Prijedora da što prije omoguće izgradnju ovakvog spomen-obilježja i na neki način olakšaju porodicama jer je to najmanje što mogu učiniti kako bi suživot u ovom dijelu naše domovine uopće bio moguć. Bez prihvatanja istine o stradanjima, zločinima, bez odgovaranja pred nadležnim institucijama nema ni pomirenja ni bolje budućnosti”, poručio je Bukvarević.

Najveći broj djece ubijen je u prvim mjesecima rata, od 24. maja do 6. augusta 1992. Za ratni zločin nad djecom na prijedorskom području, od kojih su mnoga ubijena na kućnom pragu, niko do sada osuđen, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

(Preuzeto: Klix.ba)