Obilježena 28. godišnjica 2. Korpusa ARBiH

Svečano je danas bilo u Tuzli, gdje obilježena 28. godišnjica 2. Korpusa Armije R BiH.

U jeku najtežih neprijateljskih napada na suverenost države BiH, formiran je 2. Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pokrivao je najveću teritoriju BiH, prostor nekadašnjih 28 općina, od Srebrenice na istoku do Tešnja na zapadu. Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima prisutni zvaničnici Tuzlanskog kantona položili su cvijeće na Slanoj Banji, te istakli su značaj formiranja Drugog korpusa Armije Republike BiH.

U svom sastavu 2. Korpus ARBiH, imao je preko 120.000 vojnika, raspoređenih u 8 brigada, od kojih su tri bile brogade HVO. Deset brigada proglašeno je viteškim, sedam slavnim i 7 oslobodilačkim. Najveće ratno priznanje „Zlatni ljiljan“ dobila su 452 borca, trojica su odlikovana Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Jedanaest hiljada boraca iz sastava Drugog korpusa dalo je svoje živote za odbranu BiH, a oko sedam hiljada iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi.

U povodu 28. godišnjice 2. Korpusa Armije R BiH, poloeno je cvijeće na Aleji mladosti, na Slanoj Banji i na spomen obilježje poginulim pripadnicima policije MUP-a Tuzlanskog kantona u ratu ’92-’95, ispred zgrade ministarsta unutrašnjih poslova TK.

Preuzeto sa RTVTK