Nikakva politička komisija ne može poništiti sudske presude o genocidu

Stranka demokratske akcije osuđuje formiranje revizionističkih komisija Vlade RS-a, koje predstavlja još jedan u nizu pokušaja da se političkim utjecajem izmjeni istinu o genocidu i ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini utvrđenih pravosnažnim presudama najviših međunarodnih sudova.

Nikakva politička komisija ne može poništiti sudske presude. Nikakva komisija ne može promijeniti, niti dovesti u pitanje istinu o ratu u Bosni i Hercegovini koja je dokazana i pravno utemeljena i kvalificirana, niti može izbrisati odgovornost institucija entiteta RS i susjedne Srbije za počinjeni genocid i ratne zločine, utvrđenu presudama koje priznaje cijeli civilizirani svijet.

Pozivamo zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta RS i susjedne Srbije da se, umjesto pokušaja revizije historije, konačno suoče sa istinom o počinjenom genocidu i zločinima širom Bosne i Hercegovine.

Samo se time može omogućiti proces izgradnje normalnih odnosna i povjerenja između Bosne i Hercegovine i Srbije, a radi bolje i sigurnije budućnosti svih naroda.