Na prijedlog Šekiba Umihanića. Inicijativu podržala i vlast i opozicija: Tuzlanski kanton osniva svoje apoteke

Jednoglasnom odlukom svih zastupnika Skupštine Tuzlanskog kantona prihvaćena je inicijativa skupštinskog zastupnika Šekiba Umihanića (SDA) za osnivanje Javne ustanove Apoteke TK-a.

Kako je istakao u svom obrazloženju, razlog za inicijativu je bila ” novogodišnja čestitka” od Komore magistara farmacije TK, da od 1. januara neće izdavati lijekove sa esencijalne liste, iz razloga što nije potpisan ugovor za 2020. godinu sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK.

– U toj situaciji često se postavljalo pitanje, zašto se na ovaj način ucjenjuju teški, hronični bolesnici? Zar je apotekama malo što imaju nadoknadu za svaki recept lijeka sa esencijalne liste od 1 KM, što znači na godišnjem nivou prihod apoteka od Zavoda zdravstvenog osiguranja od oko 2,7 miliona KM? Na navedenu sumu možemo dodati i rabat koju farmaceuti dobiju od veledrogerija za lijekove sa esencijalne liste. Farmaceuti nisu bili zadovoljni sa navedenim iznosom, nego su tražili povećanje naknade za recept na 1,5 KM plus pdv. Na taj način njihova zarada se već bilježi na preko 4 miliona KM. U to vrijeme naši farmaceuti nisu mogli čekati obećano povećanje usluge zbog privremenog finansiranja Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, nego su objavili da neće pružati usluge teškim, hroničnim bolesnicima – istakao je Uihanić

Inicijativa je, kao rijetko koja u ovdašnjim skupštinama, jednoglasno je prihvaćena od svih poslanika Skupštine TK, i pozicije i opozicije, što je pokazatelj da su sve političke opcije ovu inicijativu prepoznale kao dobro rješenje kako bi umjesto u u džepovima privatnih apotekara ostao u budžetu ZZO TK-a. Značit će to i otvaranje novih radnih mjesta u svim lokalnim zajednicama našega kantona kao i bolju, kvalitetniju snabdjevenost lijekovima stanovništva.

-Na taj način bi se zaštitili pacijenti i spriječila zloupotreba teških, hroničnih bolesnika, a stanovništvu efikasnije obezbjeđivala i antitetanusna zaštita zbog čije su nestašice u snabdijevanju pacijenti nerijetko morali ići u nabavku van našega kantona, entiteta pa čak i van granica Bosne i Hercegovine – naveo je Umihanić.

U narednom periodu potrebno je da Vlada TK osnuje preduzeće koje će se baviti farmaceutskom djelatnošću po uzoru na npr. “Apoteke Sarajevo” u kojima će se izdavati lijekovi sa esencijalne liste, bez povećane nadoknade po receptu

(Tuzlainfo.ba)