Muamer Zukić: Bakire i Željko i svi drugi koji u pregovorima učestvujete – ne dajte, pa kom’ opanci kom’ obojci!

Po sadašnjim ustavnim i zakonskim rješenjima Srbi iz RS-a potpuno kontrolišu institucionalne procese u RS-u i tu im Bošnjaci i Hrvati ništa ne mogu, jer nemaju niti jedan efektivan veto mehanizam na raspolaganju.

S druge strane, Srbi iz RS-a kroz državni Dom naroda i način glasanja u Predstavničkom državnom domu, mogu zaustaviti apsolutno sve procese u Državi.

Hrvati iz Hercegovine (odnosno iz ‘njihovih kantona’) putem federalnog Doma naroda, ali i na druge načine, mogu blokirati sve institucionalne procese u FBiH. A na isti način kao Srbi iz RS-a, mogu blokirati sve procese i na nivou države. Ostao im je samo član Predsjedništva BiH koji nije po njihovoj volji.

Bošnjaci, Srbi koji nisu iz RS-a, Hrvati koji nisu iz Hercegovine, Ostali i građani nemaju načina deblokirati, uzvratiti onima iz tačke 1 i 2, odnosno napraviti balans, protutežu… A ovi iz tačke 3 čine više od 60 % stanovništva Bosne i Hercegovine. I opet su nemoćni. Sve što sam ovako nagrubo naveo je sadašnje stanje. Svako normalan je očekivao da će se reforma ustava i izbornog zakona kretati u pravcu: deblokade države, onemogućavanja blokada, svođenja veto mehanizama na ono što zaista jeste vitalni interes, izjednačavanje domova naroda u FBiH, RS- i državi, a da ne govorimo o nekim ozbiljnijim iskoracima o jednom predsjedniku, o građanskoj državi.

Međutim, sve se svelo na to da se omogući onima iz tačke 2 da izaberu svog člana Predsjedništva i da se više nikada ne ponovi slučaj ‘Komšić’. A RS više niko ne smije u usta uzet. Jer uspjeh je kad Srbi iz RS-a dođu na sjednicu državnog parlamenta, pa makar samo da bi raspravljali o dozvoljavanju negiranja genocida. Lično smatram da su entitetski domovi naroda ključno pitanje u državi. Ali ne samo u FBIH.

Dom naroda RS-a mora postati kao i državni Dom naroda, u kojem bi Bošnjaci ili Hrvati mogli ‘uzvratiti’ na blokade kao što su ove kojima danas svjedočimo i na taj način zapravo spriječiti blokade. Jer kad vi možete sve, a vama niko ne može ništa (kao što Srbi iz RS-a imaju poziciju) onda je pitanje dana kada će te to početi (zlo)upotrebljavati. A mi upravo te dane živimo.

Naravno da bismo voljeli da sve bude na građanskom principu, što bi bilo najnormalnije, ali smo miljama daleko od takvog rješenja (nažalost). Rezime: Srbi iz RS-a mogu šta hoće, a njima niko ništa ne može. I to ostaje. A mi ćemo ih, i cijeli svijet, moljakati da se smiluju da državu ne blokiraju i ne ruše.

Hrvati mogu gotovo sve i gotovo im niko ne može ništa. Sad treba izbrisati i to ‘gotovo’. Odnosno sve i njima dati. Svi ostali trebaju to progutati, a stranci nam garantuju da će bit Bosne.

Bakire i Željko – i svi drugi koji u pregovorima učestvujete – ne dajte, pa kom’ opanci kom’ obojci!

Muamer Zukić – Zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona