Alija Izetbegović:”Bio je protiv nas, a kad bih ga viđao, bio je nevjerovatno ljubazan”

„Pričamo o bosanskoj ideji tom idealu za koji se toliko ljudi, širom svijeta borilo. Mi pričamo – i ja osjećam da je iskren, da vjeruje u to – o jugoslovenskoj ideji koja je umrla, o velikosprskoj ideji koja će umrijeti i o bosanskoj ideji koja je, zbog zajedničkog pasoša, jedinstvene valute, zbog unutrašnjih granica koje počinju padati i cirkulacije koja je sve slobodnija ponovo oživjela. Uprkos Dejtonu „ – napisano je u oktobru 2000. u članku objavljenom u francuskom listu Le Monde.

Ponovo smo u pregovorima sa velikim svjetskim silama i ponovo očekuju da Bošnjaci popuste u nečiju korist jer ako Bošnjaci popuste, Islam i muslimani u srcu te kršćanske Evrope neće ni biti vidljivi.

Svaki dan desetine novinara predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića pitaju ima li šta novo u pregovorima?

Očekuje narod Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaci da budu jednakopravni jednom zauvijek u svakom pedlju male zemlje za koju su očevi, braća, sinove dali živote i dijelove tijela.

A pozicija nam bar kod zvaničnika EU slična onoj iz 1992. godine kada je našem prvom predsjedniku Aliji Izetbegoviću na pregovore dolazio Fransoa Miteran. Za njega je rahmetli Alija Izetbegović svojevremeno kazao: „Taj čovjek je bio toliko kompliciran. Duboko dvoličan. Bio je protiv nas, a kad bih ga viđao, bio je nevjerovatno ljubazan.“

Vazda su na taj ljubazni, ali perfidni način tražili da budemo gosti u svojoj kući, čekali da se umorimo, stvarali neprijatelje među našim ljudima, ali nismo i nećemo. Svjedoči tome strpljivost našeg predsjednika Bakira Izetbegovića posljednje vrijeme koji u toj situaciji jedini predstavlja Bosnu i Hercegovinu.

U poziciji kada su očekivali da bosansku ideju poraze oni koji bi po svaku cijenu da sačuvaju mir na svojoj kapiji, dočekalo ih je jedinstvo i pripremljenost Bošnjaka.

Godine unazad su potrošili u rušenje ugleda Stranke demokratske akcije, marketinški nanosili štetu, a u stvarnosti pripremali teren za pregovore o podjeli Bosne i Hercegovine.

Međutim, niti je ugled narušen uprkos lošim pokušajima, niti će podijeliti Bosnu i Hercegovinu, niti će Stranka demokratske akcije ikada pregovarati o takvoj temi.

Bosanska ideja iz ovih pregovora izaći će stabilnija i pokazati snagu jedinstva.

Stranka demokratske akcije svaki politički mrak pobijedi demokratskim putem u koji vjeruje i koji slijedi, a to podrazumijeva slobodu ljudi da misle i vjeruju. Bošnjački narod je na strani tog koncepta, bez obzira što su razočarani odnosom Srba i Hrvata.

Bošnjački narod neće izgubiti kompas jer svoju sudbinu vezao je za Bosnu i Hercegovinu i Stranku demokratske akcije koja je i kada je nezavisna stvarana vodila pregovore i kada se govori o pravednom Izbornom zakonu jednakom za svakog građanina danas, vodi pregovore sa tim velikim silama.