KO SDA TK: Na mjesto rukovodioca UKC Tuzla izabrana je osoba bez licence za rad izdate od Ljekarske komore TK

Povodom imenovanja dr. Alena Kamerića na mjesto direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koji prvobitno nije ispunjavao uslove za tu poziciju, a onda je na privatnom fakultetu bez akreditacije u rekordnom roku stekao zvanje doktora u nauci i promaknut u zvanje docenta na privatnom univerzitetu, KO SDA TK se oglasio saopštenjem za javnost:

“Aferim Kadrija!

Danas je završeno imenovanje v.d. direktora UKC-a Tuzla dr. Alena Kamerića.

Još jedno imenovanje nekompetentne osobe koja ne ispunjava uslove. Na mjesto rukovodioca ove respektabilne ustanove koja je bila lider medicine u regionu, imenovana je časna i poštena osoba, ali ta osoba nema licencu za rad izdatu od Ljekarske komore TK.

Drugo, nedostajuću edukaciju iz zdravstvenog menadžmenta će obaviti za narednih nekoliko mjeseci.

Treće, svima je poznato da je sadašnji v.d direktor UKC Tuzla dr. Kamerić munjevitom brzinom doktorirao, a nakon toga još brže i izabran u “akademsko zvanje” na privatnoj visokoškolskoj ustanovi koja ne posjeduje akreditaciju za rad.

Dakle, navedena ustanova radi na “crno”. Kadrija, upravo ste svojom kadrovskom politikom u crno zavili i UKC Tuzla. Zar nije bilo nekog kompetentnijeg rješenja?

Interesantan je i sastav upravnog odbora UKC Tuzla.

Da se razumijemo, radi se o čestitim i poštenim ljudima. Ali u sastavu upravnog odbora sjede specijalizanti, a riječ je o dr. Bakalović i dr. Morić.

Specijalizant je doktor čiji nalaz prema važećem Zakonu o zdavstvenoj zaštiti nije validan bez supervizora, to jest mentora. Specijalizant ne može ništa raditi bez supervizije specijaliste.

Kadrija, zašto to radite, zašto omalovažavate građane Tuzlanskog kantona?

Ovdje nije kraj vašoj prljavoj igri. Prema najavi iz medija, na mjesto pomoćnika direktora UKC Tuzla planirate imenovati specijalizanta.

Imenovanje specijalizanata u rukovodstvo UKC Tuzla, osobe koje u svom stručnom radu moraju imati superviziju, govori u prilog njihovih precjenjenih, zakonom ograničenih kapaciteta i stavljanje u ovisnički, marionetski položaj. Njihove odluke će donositi neko “iz sjene”.

Poštovani profesore Kadrija Hodžiću, ne ide to tako. Ne može zamjena profesoru biti specijalista, ne može specijalizant biti zamjena specijalisti. A upravo ste to uradili i dalje nastavljate da radite.

Pošto ste profesor, mi ćemo vam pokušati približiti stanje.

Zamislite da je za šefa katedre, nekom vašom odlukom izabran asistent.

Šta bi mislile vaše kolege profesori o toj odluci, šta bi misili o vama, šta bi vas pitali kada bi vas prvi put vidjeli. Pitanje bi sigurno bilo: ” Kadrija, da li si ti normalan”?

Najgore u cijelom procesu je što se degradiranje ove renomirane zdravstvene ustanove dešava baš u vrijeme pandemije. Cijenu svega će platiti pacijenti, to jest građani našeg kantona. Aferim premijeru Kadriji i vladi koju vodi SDP!”

KO SDA TK