Izetbegović: Završena je faza migrantske krize koja računa samo na bošnjačke dijelove FBiH

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da je završena faza migrantske krize koja računa isključivo na bošnjačke dijelove Federacije, s većinski bošnjačkim stanovništvom.

“Bilo je podrške od SDA da se razgovara o migrantskoj krizi na današnjoj sjednici Doma naroda. Nije bilo podrške SNSD-a i HDZ-a. Imamo jedan zanimljiv preokret međunarodne zajednice, konkretno Evropske unije, a on je izazvan jakim otporom SDA. Mi smo prije nekoliko mjeseci rekli da je migrantska kriza koja računa isključivo na bošnjačke dijelove Federacije završena. Evropska unija je pokušala da ide u tom smjeru i vidjela da to nije put. Tako imamo izjave ozbiljnih političara u EU koji šalju poruke da je vrijeme da se pritisak migrantske krize ravnomjernije rasporedi. Mislim da je to jedini put”, istakao je Izetbegović.

Napominje da nije zadovoljan radom Vijeća ministara i da je vrijeme da se uozbilje.

“Vrijeme je da počnu konkretnije raditi, da predlažu zakone, strategije, naročito one koji se odnose na evropski put i napredak BiH. Znate, srušiti kuću, a nemati plan kako napraviti drugu kuću i gdje skloniti čeljad je neodgovrna stvar. Politika je umijeće mogućeg. Da li je moguće srušiti Vijeće ministara i šta bismo mi tada dobili? Bili bismo krivi za totalnu blokadu koja bi se stvorila. Treba jasno napraviti algoritam. Šta će se dešavati u Domu naroda, kako će se HDZ ponašati. Mi ćemo ozbiljno morati razmisliti šta da uradimo. Mislim da je kritika SDA pomogla da se pokrenu”, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, teško je raspustiti Dom naroda, naročito ukoliko HDZ nije uz SDA, zbog čega su podržali aktuelni saziv Vijeća ministara.

“Prvi čovjek u Mostaru trebalo bi da bude onaj kome su građani dali najviše glasova. Trebamo poštovati opredjeljenje glasača u Mostaru. Znamo da je doktor Guzin dobio najviše glasova kada je riječ o probosanskoj strani. Sve ostalo ne dolazi u obzir i može nas dovesti u jedan politički limb koji može da potraje sljedeću godinu. Treba biti realan i zreo”, kazao je Izetbegović, dodavši da bi bila prirodna koalicija između Bh. bloka i Koalicije za Mostar i da to nije do njih.

Izetbegović je upozorio da se Tužilaštvo BiH isključivo bavi Bošnjacima i da su amnestirani ljudi iz RS-a, što se dokazalo protivustavnim referendumom o Danu RS-a.

“Oni su morali da zamole Dodika da dođe u Tužilaštvo da da izjavu, što je sramota. Afera Ikona je prilika da me demantuju, ali bojim se da me neće demantovati”, kazao je Izetbegović, dodavši da se boji da će Tužilaštvo eskivirati svoju obavezu.

Preuzeto sa portala Klix