Izetbegović za N1: Šta sam zamolio Lavrova

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije, u intervjuu za N1 je istakao teme razgovora sa Sergejom Lavrovom, ruskim ministrom vanjskih poslova, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Izetbegović je ukazao na njegove sugestije šefu ruske diplomatije.

Izetbegović očekuje da će biti dobra posjeta Lavrova, te je istakao da je razgovarano o odnosima u Bosni i Hercegovini i odnosu između Bosne i Hercegovine i Rusije. Podsjetio je da je Lavrov posljednji put u posjeti Bosni i Hercegovini bio 2009. godine, te je dodao:

“Jako je zadovoljan onim što je vidio prolazeći kroz Sarajevo – kakav se napredak desio”.

Izetbegović je objasnio zašto nije podržao ideju o održavanju kvadrilaterale između Bosne i Hercegovine, Srbije, Rusije i Truske.

“Nisam bio za održavanje takve kvadrilaterale, osim da je dobro pripremljena. Dakle, da unaprijed ima zaključke, cilj bi tada bio opravdan. Međutim, sve drugo nepripremljeno bi otvorilo spekulacije o koordiniranom prisustvu Rusije i Turske, što nama u Bosni i Hercegovini ne treba”, kazao je za N1.

Naglasio je tvrdnju Lavrova da Rusija ne stoji iza bilo kakvih destabilizirajućih aktivnosti na Balkanu, naročito ne onih secesionističkog karaktera, ali:

“Rečeno je da nije za demonizaciju Republike Srpske. Rekli su i da su za konačni odlazak Ureda visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine. Odgovorio sam mu da je problem ostanka OHR-a u ponašanju političara u Bosni i Hercegovini. Zamolio sam ga da izvrši pozitivan uticaj u tom smislu. OHR se pasivizirao, on je tu ostao kao osigurač”.

Prema njegovim riječima, ruski ministar vanjskih poslova je imao utisak da OHR ima vrlo aktivnu ulogu u Bosni i Hercegovini. Izetbegović je zatim istakao molbu upućenu Lavrovu:

“Također sam ga zamolio da s Miloradom Dodikom razgovara o nečemu što je ustavna kategorija – pravo Bošnjaka na bosanski jezik koje se negira i o dodjeljivanju odlikovanja presuđenim ratnim zločincima”.

Kako je kazao za N1, Lavrov je bio iznenađen informacijom koja se tiče statusa bosanskog jezika u Republici Srpskoj, ali da to razumije jer “Rusi imaju problema sa negiranjem ruskog jezika u Ukrajini”.

Očekuje da posjeta Lavrova ishodi pozitivnim pomacima. Odnose između Bosne i Hercegovine i Rusije je ocijenio kao “dobrim, kvalitetnim i frekventnim”, te je ukazao:

“Treba jačati ekonomske odnose. Oni ne prate ove političke odnose. Tu je disbalans. Bosna i Hercegovina je prije rata jako mnogo izvozila u Rusiju. Fokus razgovora je bio kako ojačati ekonomsku saradnju”.

Na kraju razgovora je komentarisao neujednačen broj između izdatih ličnih karti i prijavljenih birača.

Za N1 je naglasio da se moraju raščistiti sve dileme u vezi s tim, te da je u tom smislu odgovornost na Centralnoj izbornoj komisiji. Za Izetbegovića je prihvatljivo održavanje i sjednice Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po ovom pitanju.

 

 

(sda.ba/N1)