Izetbegović: Očigledno je da se Oleg Čavka prepoznao, on je iz Tužilaštva odnio kući mobitel

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović reagirao je na javni istup tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Olega Čavke.

Nakon Izetbegovićevog podsjećanja sinoć na Hayatu da je jedan državni tužilac uzeo mobitel iz jednog predmeta, prozvanim se osjetio upravo Čavka, koji je od predsjednika SDA zatražio da kaže o kojem se tužiocu radi.

– Očigledno je da se Čavka prepoznao. Svi se sjećamo te afere iz 2016. godine, kada je taj tužilac odnio kući mobitel i pokušao u njega da stavi svoju karticu. Imali smo tu aferu, imali smo 2012. aferu Barašin, gdje su neke gore stvari učinjene od ovoga, gdje je bilo hakiranja, uništavanja dokaza i tako dalje. Dakle, naravno, mislio sam na njega – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je najavio da će danas biti održan sastanak sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH u vezi sa održavanjem Lokalnih izbora u Mostaru, ali i o drugim aktuelnim pitanjima.

– Trebali bi se vezati za budžet, ali što se tiče SDA, bilo koji način finansiranja je za nas prihvatljiv i mislimo da bi trebalo u oktobru održati izbore. Ne u novembru, u oktobru – poručio je Izetbegović.

Komentirajući rad pravosudnog sistema u BiH, predsjednik SDA je kazao da ta stranka ostaje pri svojim stavovima, te je naglasio da postoji ogromna potreba da se napravi kvalitetno, neovisno i profesionalno pravosuđe i da je to prijeka potreba bh. društva.

– Ovo što sada imamo, nažalost, nije ni blizu toga. Za mnoge od njih zakon ne važi, počevši od predsjedavajućeg VSTV-a pa do prozvanog tužioca koji je mobitel nosio kući i pokušao da ga koristi. Previše je toga što treba popraviti Tužilaštvo i smatramo da je krajnje vrijeme da se krene u čišćenje pravosuđa, rad na liniji onoga što je Priebe kazao kao izvjestilac EU-a, čega su svi svjesni u bh. društvu. Parlamentarci su odbacili izvještaje Tužilaštva. Krajnje je vrijeme da se krene u temeljite reforme – zaključio je Izetbegović.

Najavio je da će u petak zasjedati Kadrovska komisija SDA, te da bi tada moglo biti poznato ime kandidata SDA za novog ministra sigurnosti BiH.

– Nikada do sada nije došlo do imenovanja prvih 20-30 pozicija od strane Vijeća ministara, a da nismo imali stranački dogovor. U ovom slučaju HDZ, SNSD i SDA. Mimo toga SNSD uporno pokušava jednostrano izvršiti imenovanja na Vijeću ministara, gdje su imenovanja Srba u pitanju. Neće to moći ići tako. Trebamo vidjeti kompletan taj raspored, kao što smo uvijek do sada to radili. Ne treba izbjegavati. SDA stoji na dispoziciji da se ta stvar uradi – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je da sve to treba biti uvezano u jedan paket, da Ministarstvo sigurnosti treba dobiti čelnog čovjeka, a da se zatim krene u imenovanje direktora SIPA-e, UIOBiH i tako dalje.

– Očigledno je da nije dobra atmosfera, očigledno je da bi odnosi trebali biti iskreniji i bolji. Što se mene tiče, uvijek sam tu da razgovaramo – zaključio je Izetbegović.

(Preuzeto: Faktor.ba)