Izetbegović: Muslimanski lideri prvenstveno moraju zaustaviti međusobne ratove

FENA

Izetbegović: Muslimanski lideri prvenstveno moraju zaustaviti međusobne ratove

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović učestvovavo je danas putem video linka na online konferenciji Evropskog Muslimanskog Foruma na temu “Umet u postpandemijskom periodu: Mišljenja lidera”.

Pored njega, na početku konferencije obratili su se učesnicima iz cijelog svijeta predsjednik Države Palestine dr. Mahmud Abas, predsjednik Republike Turske Recep Tajip Erdogan, predsjednik političke stranke “Pravedna Rusija” Sergej Mironov, član Doma Lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva lord Nazir Ahmed te izvršni direktor Vijeća za Američko-Islamske odnose u Washingtonu Nihad Awad.

Koneferciju je otvorio Anvar Ibrahim, predsjednik “Partije narodne pravde” iz Malezije koji je ujedno član počasnog odbora Evropskog Muslimanskog Foruma.

Izetbegović se na početku svog obraćanja referisao na svoga oca, rahmetli Aliju Izetbegovića koji je u svom djelu “Islamska Deklaracija” iz 1969. godine predvidio da je vrijeme pasivnosti i stagnacije muslimanskog svijeta prošlo te da taj svijet neće ostati u podaničkoj poziciji.

U nastavku obraćanja Izetbegović je naglasio da muslimanski lideri prvenstveno moraju zaustaviti međusobne ratove i nasilje muslimana jednih nad drugima, da bi zatim mogli zaustaviti nasilje koje nad muslimanima čine drugi. Pored toga, istaknuo je, da muslimanski lideri moraju osigurati slobodu i prostor za mladu, slobodoumnu i dobro obrazovanu generaciju muslimana koja zaslužuje da živi u otvorenim umjesto u zatvorenim duštvima, koja zaslužuje vladavinu zakona umjesto vladavine jedne osobe, pravdu umjesto opresije i korupcije.

Na kraju svog obraćanja Izetbegović je izrazio uvjerenje da će Bosna i Hercegovina, mala zemlja sa malobrojnom populacijom ali sa značajnom pozicijom u srcu Evrope i sa značajnim iskustvom u borbi za mir, toleranciju, pomirenje i multikulturalnost, dati svoj doprinos neophodnom dijalogu i globalnoj pozitivnoj sinergiji.

(N1/FENA)