Izetbegović i Džaferović u Brčkom: Konkurencija neka nastavi da nas kopira, a mi ćemo nastaviti da vodimo državu

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je aktuelni mandat kao najbolji nakon perioda od 2002. do 2004. godine, naročito kada je euroatlantski put i provedba reformi u pitanju. Karakteristika ovog mandata bili su, dodao je, konstantni napadi destruktivnih sila na našu državu.

 

– Istovremeno, od opozicije nismo imali pomoć u nastojanju da donesemo napredak državi, već želju da ne uspijemo. Nisu željeli napredak, već želju da se on ne desi dok smo mi na vlasti. Vrlo ljubomorno, vrlo uskostranački i neodgovorno – kazao je Džaferović.

 

Narod će, izjavio je, snažno podržati ono što SDA radi jer prepoznaje iskrenost, dosljednost, čestitost i poštenje.

 

– Takva je SDA i takva će SDA biti, ako Bog da, do Sudnjeg dana. Snagama destrukcije poručujemo: BiH nikada nećete podijeliti i nas nikada nećete pobijediti. Umjesto toga, okrenite se konstruktivnom radu, uspostavi normalne atmosfere, dijalogu, da gradimo ovu zemlju u interesu svakog njenog čovjeka, da ovdje žive u svojoj zemlji, zasnivaju porodice, rađaju djecu i imaju radna mjesta od kojih će moći da ugodno žive – poručio je Džaferović u prepunoj velikoj sali Doma kulture u Brčkom.

 

Političkoj konkurenciji SDA je poručio da, s obzirom da će ostati opozicija, konačno postanu konstruktivni.

 

– Svaki put kada su bili vlast, napravili su problem. Prvi put sam svjedočio da je neko ko se deklasirao kao probosanska snaga izdao interese države. Nemojte im nikada zaboraviti Zakon o prebivalištu! U crno su nam zavili povratnike– kazao je Džaferović.

 

Osvrnuo se i na učestale prozivke političke konkurencije kojima je javnost imala priliku svjedočiti u posljednje vrijeme.

 

– Ovaj jedan je najobičniji populista, koji podnosi inicijative od kojih država nema nikakve koristi. Jedna nezrela ličnost za tako ozbiljnu poziciju. I ovaj drugi, koji se popne na toranj i svaki dan baca granate po meni i po SDA, kaže za sebe da je IN. Ja stvarno mislim da je on IN, ali INkompatibilan, nespojiv sa funkcijom člana Predsjedništva BiH – poručio je Džaferović te dodao kako ista ta konkurencija kopira sve aktivnosti SDA, od tribina, izjava pa do ideja.

 

– A ja im poručujem – nastavite da nas kopirate, slušajte dobro šta radimo. To jedino i znate. Nastavite to raditi, a mi ćemo, ako Bog da, voditi državu – zaključio je Džaferović.

 

Predsjednik Stranke Bakir Izetbegović je kazao kako SDA već 28 godina vodi tešku i neravnopravnu borbu sa neprijateljima BiH, da je organizovala i vodila otpor, a zatim i procese obnavljanja i izgradnje države te da bi zemlja davno izašla na zelenu granu da nije laži i nesloge među Bošnjacima. Laž je, istaknuo je Izetbegović, vrlo opasna, a govoreći o lažima se osvrnuo na Fahrudina Radončića i ono što on radi u BiH.

 

– Prije svega, on hoće da ponizi ovaj narod. On misli da s Bošnjacima može raditi šta hoće. Posmatrajte kako postepeno potkopava sjećanje na Aliju Izetbegovića, kako optužuje Bošnjake za početak rata, kako napada na istinu. Radončić je gospodar laži, a mi ćemo pobijediti tu laž istinom – izjavio je Izetbegović, a zatim je prokomentarisao optužbe da je „protiv Sandžaklija“, što, kako je kazao, nije istina.

 

– Dok su Sandžaklije ginule s nama u rovovima, Radončić je pekao kafe tamo kod Sefera Halilovića. Smišljao kako da pokrene taj list i danas on zajedno sa Dodikom optužuje Bošnjake da su počeli rat – poručio je predsjednik SDA.

 

Prije početka tribine, kojoj su prisustvovali kandidati SDA za sve nivoe vlasti, Izetbegović i Džaferović su prisustvovali finalnoj utakmici malonogometnoh turnira „Alija Izetbegović“.

 

Press centar SDA