Izetbegović: HDZ BiH i SDA su prirodni koalicijski partneri

HDZ BiH i SDA dugo su koalicioni partneri i predstavljaju dva naroda u BiH, SDA je ponovo dobila podršku relativne većine Bošnjaka u BiH, a HDZ BiH apsolutnu podršku Hrvata, i imamo obavezu da zajedno idemo dalje, izjavio je u Mostaru predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

On je nakon sastanka s liderom HDZ-a BiH Draganom čovićem istakao kako je u prošlom mandatu bilo nesporazuma, ali da se generalno može reći da su te dvije stranke predstavljale taj osovinu koja je držala stabilnost u državi i koji je vukla naprijed.

Dogovorili smo, kazao je Izetbegović, da će svaka buduća saradnja biti bazirana na jasnom programu, gdje nećemo ostaviti nedorečene i difuzne stavove.

– SDA će već u ponedjeljak ponuditi program koji će biti baziran na tri elementa, od kojih je prvi mir, stabilnost i sigurnost u BiH i na Balkanu, drugi su reforme na evropskom putu, a treći masovna izgradnja u BiH. Ta tri elementa mogu stvoriti pozitivnu spiralu koja će povući zemlju naprijed, kao što to nije bio slučaj do sada nakon Daytona, i možemo imati najbolji mandat do sada – poručio je Izetbegović.

Dodao je kako HDZ ističe problem “izbora legitimnih predstavnika” te da je za SDA generalno prihvatljivo sve što je bazirano na Ustavu BiH i Federacije, presudama Ustavnog suda, presudama suda u Strasbougu, Suda za ljudska prava i konvencijama EU.

– To je vrlo teško uskladiti, ali nije nemoguće – kazao je Izetbegović.

Nastojanje koje ima HDZ-a BiH, predstavljeno kroz zajednički stav Hrvatskog narodnog sabora, je, po riječima lidera te stranke Dragana Čovića, da želi razgovarati s bošnjačkim partnerima na način da se vidi evropska perspektiva ovog prostora koja će u prvom elementu reformske agende koja je ostala nedopunjena, imati Izborni zakon, koji je i osnovni problem.

– Mi želimo da osiguramo legitimnost da se više nikada ne desi ono što se sada desilo kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva BiH, i da to bude stvar koju ćemo definirati kao broj jedan, a zatim, broj dva, tri i koliko nam brojeva bude trebao, da što prije osiguramo svoj kandidatski status i da nemamo zapreka u funkcioniranju vlasti na svim razinama – kazao je Čović.

Napomenuo je kako mu se čini da se oko toga razumio s Izetbegovićem.

– Ovo nije koalicija radi fotelja, doći će se sigurno do jednog dokumenta u kojem će precizno pisati svaka stavka o kojoj sada govorim i naravno ono što će govoriti i druga strana i što će biti potrebe našeg evropskog puta i uopće čitavih integracija. Kada to budemo potpisali i vrlo jasno definirali onda ćemo i krenuti u partnerski odnos – poručio je Čović.

Sasvim mi je svejedno ko je partner s bošnjačke strane, dodao je, napomenuvši kako će u ponedjeljak razgovarati s liderom SDP-a Nerminom Nikšićem, da je već razgovarao s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a razgovarat će i s nekim drugima.

– Mi moramo napraviti dobar odnos i relaksirati odnose između dva naroda i izaći iz okvira rata u koji nas neko stalno pokušava uvući i zadržati. Da bi u tome uspjeli treba nam saradnja i nešto konkretno, a to je prioritet svih prioriteta – da jedan narod ne bira drugom predstavnike. Ne treba žuriti u vlast, ne treba je ni zaustavljati na bilo koji način, ali treba stvoriti preduvjete da napravimo vlast koja će raditi, a ne ponašati se kao u zadnje dvije godine kada nismo znali imamo li ili ne vladajuću većinu – kazao je Čović.

Na pitanje novinara da li HDZ BiH i SDA imaju dovoljan broj ruku u Parlamentu FBiH za formiranje vladajuće većine, Čović je odgovorio kako smatra da imaju te da je samo pitanje ko je predstavnik bošnjačkog naroda.

– Mislim da Izetbegović i njegova koalicijska snaga može uz neko umijeće i s naše strane osigurati adekvatnu većinu ako to želi – poručio je Čović.

– SDA će pokušati u ponedjeljak razgovarati s “bosanskim blokom” i mi bi željeli da imamo tu komponentu na svim nivoima vlasti, dakle da ne izostavimo taj segment društva i da ih ne ostavimo u opoziciji. Pokušat ćemo ići u tom smjeru, a ako to ne bude išlo pokušat ćemo tražiti alternativu – dodao je Izetbegović.

 

(FENA)