Džaferović: SDA je prva i većina će se okupljati oko nas, uslovljavanje ne dolazi u obzir

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović rekao je da je SDA pobjednička stranka i da će se većina, u skladu s izbornim legitimitetom, okupljati oko SDA.
Džaferović je rekao da se ne slaže s tvrdnjama člana Predsjedništva BiH i predsjednika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića koji je rekao da između Bh. bloka, koji čine SDP, DF i Naša stranka, i SDA i HDZ-a na drugoj strani postoje razlike.

Poručio je da bi prvo volio čuti na koje to razlike Komšić misli s obzirom na to da, prema njegovom viđenju, između SDA i Bh. bloka ne postoji nijedna bitna razlika u pogledu na BiH.

“Ne želim nikakvo svrstavanje SDA s bilo kojim drugim strankama. Mi danas imamo sastanak s HDZ-om i razgovarat ćemo sa svim strankama. Smatramo da je BiH potrebna što brža implementacija izbornih rezultata i programska parlamentarna većina koja će imati kapacitet na svim nivoima vlasti u BiH”, rekao je Džaferović.

Kako kaže, različite parlamentarne većine na različitim nivoima nisu dobre za stanje u BiH. On nije želio prejudicirati ko će biti dio vladajuće većine, ali je poručio da je SDA pobjednička stranka oko koje se trebaju okupljati druge stranke.

“Da se nama postavljaju nekakvi uvjeti, to ne dolazi u obzir. Mi smo prvi i nejlegitimniji i oko nas će se okupljati većina”, rekao je Džaferović.

Pozdravio je odluku Evropskog parlamenta koji od Srbije traži priznavanje genocida u Srebrenici izražavajući nadu da će Srbija i bh. entitet RS priznati genocid i prestati veličati ratne zločince.

“Vjerujem da će ta civilizacijska načela postati dominantna i kod onih koji ih se danas ne pridržavaju”, rekao je Džaferović.

Osudio je telefonske prijetnje Miloradu Dodiku dodajući kako nadležne državne institucije treba da se bave ovim slučajem.

“Institucije treba da nastave raditi svoj posao i sankcionišu onoga ko je to uradio”, kazao je Džaferović.

KLIX