Izborni štab KO SDA TK predstavio kandidate za gradonačelnike/načelnike i nosioce listi za GV/OV

Izborni štab Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona održao je danas konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni kandidati SDA za gradonačelnike/načelnike i nosioci listi GV/OV za predstojeće lokalne izbore, za gradove i općine na području Tuzlanskog kantona.

Predsjednik Izbornog štaba KO SDA TK Denijal Tulumović istakao je da je Kantonalni izborni štab u prethodnom periodu radio u koordinaciji sa gradskim/općinskim izbornim štabovima.

„Gradskim/općinskim štabovima dali smo punu podršku u realizaciji njihovih izbornih platformi. Tamo gdje to bude potrebno, članovi Vlade Tuzlanskog kantona koji dolaze iz SDA, će podržati naše kandidate. Smatramo, da su se kandidati Stranke demokratske akcije za gradonačenike/načelnike i vijećnike svojim radom dokazali u sredinama iz kojih dolaze“, kazao je Tulumović.

Kandidat SDA za gradonačelnika Živinica Samir Kamenjaković tokom svog obraćanja naglasio je da su jake lokalne zajednice temelji jake države, zbog čega je potrebno raditi na njihovom jačanju.

„Mi smo u ovom prethodnom periodu otvorili oko 1.000 radnih mjesta. Preko nove poslovne zone naš cilj je u narednom periodu otvoriti 3.000 radnih mjesta. Želimo ovladati i upravljati energijom, i naravno želimo u našem Gradu razviti turizam, za koji smatramo da imamo veliki potencijal”, poručio je Kamenjaković.

SDA će imati svoje kandidate u 11 od 13 gradova/općina u Tuzlanskom kantonu, a to su:

 • Banovići, Bego Gutić, dr.prava
 • Kalesija Zijad Kulanić, dipl. ing. građevine
 • Lukavac, Irfan Halilagić, dipl. pravnik
 • Čelić, Sead Muminović
 • Doboj Istok, Kemal Bratić
 • Teočak, Taib Muminović
 • Gračanica, Davud Zahirović, doktor stomatologije i direktor farmaceutske kuće Zada
 • Srebrenik, Ibrahim Zukić, ginekolog
 • Sapna, Jusuf Gušić, (kandidat SDA i Stranke za BiH)
 • Kladanj, Bahrija Jusupović
 • Živinice, Samir Kamenjaković

Stranka denokratske akcije imat će svoje liste u svim izbornim jedinicama u TK. Na današnjem predstavljaju, u ime nosilaca listi SDA sa područja Tuzlanskog kanton govorio je prof.dr. med.sci Zijah Rifatbegović, nosilac liste GO SDA Tuzla.  Tom prilikom istakao je nekoliko ciljeva iz Izborne platforme ovog Gradskog odbora.

„Svojim djelovanjem u Gradskom vijeću pokušat ćemo stvoriti takav ambijent u kojem Tuzla neće biti grad iz kojeg mladi sve više odlaze, a u njega zbog kulture, sporta i obrazovanja sve manje dolaze, što ranije nije bio slučaj. Ponosni smo na antifašističku tradiciju Tuzle i stvaranje imidža da je Tuzla grad jednakosti i ravnopravnosti za sve one koji u njemu žive, a u čemu smo svi dali svoj doprinos. Ono što želimo je da dio te tradicije ravnopravno budu i heroji novog vremena, na čelu sa našim prvim predsjednikom rahmetli Alijom Izetbegovićem, šehidima i poginulim borcima. Da se oni nikad ne zaborave i da njihova obilježja budu jasno definisana u našem gradu“ istakao je Rifatbegović. Doktor Rifatbegović načelnik je Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla i jedan od najboljih hirurga u Bosni i Hercegovini.  

Neki od prioriteta u radu budućih gradonačelnika/načelnika i vijećnika koji dolaze iz Stranke demokarstke akcije su: efikasnija loklna samouprava, ravnomjeran razvoj mjesnih zajednica, uređenje poslovnih zona, razvoj turizma, sigurnost građana i imovine, korištenje obnovljivih izvora energije.

(KO SDA TK)