Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković napravio je nesvakidašnji potez rijetko prisutan na BH političkoj sceni

Naime, Kamenjaković je na samom početku svog mandata odbio usluge službenog vozača te tako postao vjerovatno i jedini gradonačelnik u BiH koji pored odbijanja službenog vozača usmjerava predviđene budžetske prihode u finansiranje startup kompanija (mladih biznisa ili biznisa u začeću) na području Živinica.

Upravo zbog ovog neočekivanog podsticaja, startup kompanije iz Živinica primile su više od 100.000 KM u svrhu razvoja infrastrukture u protekle 4 godine uz pravo korištenja opremljenog kancelarijskog prostora u poslovnom inkubatoru Grada Živinice.

Na ovaj način Živiničke kompanije dobile su jedinstvenu priliku da realizuju većinski dio projekata mnogo ranije nego očekivano, te također ističu kako je isti znatno doprinjeo u uvjetima uzrokovanim pandemijom COVID-a 19. Ovaj program je već 4  godine u toku, a za svoju primarnu svrhu  ima razvoj poduzetništva i samozapošljavanja mladih ljudi na području  Živinica. Iako u razvijenim zemljama Kamenjakovićev potez ne bi bio ništa čudno, njegov strateški pristup i alokacija budžeta u pravcu startup kompanija, putne i gradske infrastrukture te privredenog sektora i njegovog razvoja ističu znatan napredak lokalne zajednice.

Prisjetimo se da je Grad  Živinice uz pomoć Samira Kamenjakovića u toku prošle godine ostvario najveći budžet u historiji Grada koji iznosi 27 miliona KM te tako oborio prethodni rekord od 17 miliona KM iz 2016 godine. U protekle tri godine Živinice su ostvarile rast od 10 miliona KM te tako i svoj prvi suficit koji je krajem 2019 iznosio 1.2 miliona konvertibilnih maraka. Upravo ovaj budžetski suficit otvorio je prostor za realizaciju niza važnih projekata, te tako doprinjeo otvaranju novih radnih mjesta u gradu Živinice. ( | Preuzeto: tuzlanski.ba)