Džaferović: Rat je prestao, ali borba za istinu još traje

Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) dao je nemjerljiv doprinos i imao presudnu stratešku ulogu u odbrani države BiH i njenog glavnog grada, ali i odbrani i očuvanju temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Istaknuto je to večeras na svečanoj akademiji, upriličenoj u Sarajevu povodom obilježavanja 28. godišnjice ove proslavljene formacije, čiji su pripadnici demonstrirali neviđenu hrabrost i odlučnost u odbrani od agresije na BiH 1992.-1995. godine.

Sudionike skupa pozdravio je i čestitke u povodu obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa uputio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, potcrtavajući stratešku ulogu i misiju tog korpusa.

– Da je agresor uspio u svojoj namjeri na samom početku agresije, a naročito 2. maja 1992. godine, sasvim je izgledno da bi se vrlo teško odbranila i država BiH – kazao je Džaferović.

Istaknuo je kako se radi o korpusu koji je u najtežim uvjetima odbrane i uz ogromne žrtve branio i čuvao multietničko tkivo BiH i sve građane Sarajeva, bez obzira na etničku ili drugu pripadnost.

– Rat je prestao ali borba za istinu još uvijek traje. Opsada je okončana, ali politička opsada Sarajeva još uvijek uveliko traje – upozorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, naglašavajući riješenost da se istraje u izgradnji Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana i naroda.    

Poručio je i kako slavna i časna odbrana glavnog grada BiH mora biti sačuvana od zaborava, “jer samo zahvaljujući toj borbi Sarajevo je danas slobodan evropski i otvoren grad”.

Čestitke istim povodom uputili su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica i Nedžad Ajnadžić, jedan od ratnih komandanata Prvog korpusa ARBiH.

Podsjetili su na brojna postignuća i stasanje Prvog korpusa u najtežim uvjetima za Sarajevo i BiH, naglašavajući važnost njegovanja kulture sjećanja, kako najzaslužniji sinovi i kćeri BiH nikada ne bi bili zaboravljeni.

Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine formiran je 1. septembra 1992. godine u skladu s Odlukom Vrhovne komande Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, Predsjedništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića.

Tri brigade ove formacije ponijele su počasne nazive “slavna”, a četiri naziv “viteška”, a na časnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika Prvog korpusa nesebično je žrtvovalo vlastite živote u odbrani najviših civilizacijskih vrijednosti i domovine BiH.  

Četiristosedamdesetdva pripadnika su nosioci najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, od kojih dvijestotridesetosam posthumno, a dvadesetdevet odlikovano je najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i 19 pripadnika ratnim priznanjem “Srebreni štit”.

Tri istaknuta komandanta jedinica u sklopu Prvog korpusa (Enver Šehović, Safet Hadžić i Safet Zajko) posthumno su odlikovani najvišim armijskim odlikovanjem – Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Za prvog komandanta te proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Za izuzetan doprinos odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Prvom korpusu je dodijeljena kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Svečana akademija u Memorijalnom centru Kovači propraćena je prigodnim kulturno-umjetničkim programom i izložbom te emitiranjem videozapisa o Prvom korpusu Armije RBiH.

U sklopu programa obilježavanja ove značajne godišnjice, predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, danas su odali počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i položili cvijeće na mezarju Kovači i drugim sarajevskim grobljima.

Istovremeno, nizom prigodnih aktivnosti u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) obilježena je  28. godišnjica formiranja Prvog korpusa ARBiH, a u znak sjećanja na sve heroje, šehide, poginule borce, branitelje Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i poginule civile, koji su živote ugradili u njene temelje.

Odata je počast i položeno cvijeće šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Šehidskom mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, mezarju kod Alipašine džamije, kao i grobljima – “Lav”, “Stadion”, “Sv. Josip” i  “Sv. Marko”.

Povodom obilježavanja 28. godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH, počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH odali su i predstavnici nižih nivoa vlasti u BiH, boračka udruženja, saborci i porodice.

Fena