Džaferović primio delegaciju BNV-a: Bez Bošnjaka se više nikada ništa u BiH i regionu ne može rješavati

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka, predvođenu predsjednikom Sulejmanom Ugljaninom.

Džaferović je goste upoznao sa aktuelnim političkim dešavanjima u BiH te sa izazovima sa kojima se država suočava, poput tendencija usmjerenih ka teritorijalnim i etničkim podjelama BiH te slabljenju državnih institucija.

– BiH je bila, jeste i bit će multietnička država i nijedan dio ove zemlje nikada neće biti ekskluzivni prostor jednog naroda. Kao što su drugi narodi ravnopravni u Sarajevu, niko mene ne može spriječiti da budem ravnopravan u Banjoj Luci i u bilo kojem drugom dijelu BiH – kazao je Džaferović te dodao:

– Postoje i tendencije ka stvaranju vlasti koju bi činile destruktivne snage i koje namjeravaju izabrati bošnjačke partnere. Mislim, ipak, da će narod birati, a ja sam uvjeren da će to biti SDA.

Džaferović je goste upoznao sa aktivnostima vlasti predvođene SDA u proteklom mandatu.

– Mi smo zemlju pokrenuli nakon osam godina zastoja na euroatlantskom putu, a pokrenuli smo i ekonomske reforme. Mnoge su stvari, koje su bile nezamislive do 2014. godine, urađene. Ekonomski parametri su u mnogo boljem stanju, sa tendencijom dodatnog poboljšanja. Istovremeno smo se nosili sa destrukcijama, odbijali smo ih i nijedna nije uspjela jer nismo popustili. Imali smo i opoziciju koja nije bila konstruktivna jer oni kao da nisu željeli uspjeh samo zato što bi se on dogodio u periodu u kojem smo mi lideri. To se ne smije dešavati – izjavio je Džaferović.

Razgovarano je i o modalitetima saradnje sa Bošnjacima Sandžaka, naročito u oblasti obrazovanja i kulture.

– Što se moje stranke i mene tiče, mi ćemo vam uvijek biti na usluzi. Sve ono što je najbolje za Bošnjake, ja kao član Predsjedništva BiH ću biti na usluzi da pomognem. Nastavit ćemo našu saradnju, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet svake države i borit ćemo se za prava našeg naroda. Mi želimo da se naš narod osjeća komotno i serbez gdje god da živimo. Mi smo narod koji nije toliko brojan, ali sasvim sigurno narod bez kojeg se više nikada ništa ni u BiH ni u regionu neće moći rješavati – poručio je Džaferović.

Ugljanin se, obraćajući se u ime delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka, zahvalio na gostoprimstvu te na podršci Bošnjacima koji žive van BiH. U tom je kontekstu izdvojio Džaferovićevu poruku upućenu predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, u kojoj je naglasio da će Sandžak ostati u srcima Bošnjaka.

– Nas je mnogo ohrabrio Vaš istup. Hvala što ste smogli snage i što pokazujete brigu za bošnjačkim narodom. Nas raduje vaš uspjeh jer je on ujedno i naš uspjeh – kazao je Ugljanin.

Press centar SDA