Džaferović: Nagrada ‘Nino Ćatić’ važna za ukupnu kulturu sjećanja

Ustanovljenje novinarske nagrade ”Nino Ćatić”, po imenu novinara heroja koji je poslao posljednji izvještaj iz Srebrenice 10. jula 1995. godine, jako je važna i bitna stvar za ukupnu kulturu sjećanja – poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji se susreo sa prvim dobitnicima nagrade ”Nino Ćatić”.

Naveo je da je važno da pored redovnih sadržaja postoji i niz aktivnosti koji govore o umjetničkim iskazima i pogledima kada je u pitanju genocid u Srebrenici.

– Jako je bitno da umjetnici svih žanrova daju svoje umjetničke iskaze – naglasio je Džaferović.

Podsjetio je na postavku izložbe Safeta Zeca ”Exodus” i za oktobar planiranu izložbu Mersada Berbera te na nastup Sarajevske filharmoje sa ”Fatimom”.

– Novinari su ustanovili važnu nagradu koja treba da postane tradicionalna, i sve to skupa će imati moju podršku zato što je to jako bitno za kulturu sjećanja – naveo je Džaferović.

Majka Nine Ćatića, Hajra Ćatić, izrazila je zadovoljstvo što je pokrenuta nagrada koja nosi ime po njenom sinu.

– Zaista sam mislila da je moj Nino zaboravljen, ali nije zahvaljujući omladini koju gledam kao svoju djecu – navela je.

Jedna od inicijatora ideje za uspostavljanje ove nagrade Emina Hodžić kazala je da je ideja prepoznata kao dobra i plemenita.

– Obveza svih nas, novinara prvenstveno, je da pišemo, snimamo, istražujemo. Da nikada ne zaboravimo i ne dozvolimo da drugi zaborave na sve ono što se desilo – rekla je Hodžić.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. Za radijski izvještaj dobitnik je Ismet Bećar, za televizijski Alema Kazatzić, za pisani tekst i fotografiju Samir Karić, dok je za blog dobitnica Edina Latif. Osim glavnih nagrada dodijeljene su i specijalne zahvalnice pojedincima i kolektivima. Federalna novinska agencija (FENA) dobitnik je Plakete za kontinuirano izvještavanje i doprinos u očuvanju istine o genocidu. 

Organizator dodjele nagrade je Udruženje ”Biti novinar” iz Tuzle. 

(Preuzeto: Vijesti.ba)