Asocijacije mladih SDA: Traže da se 29. august proglasi državnim prazinkom – Danom Povelje Kulina bana

Zenici se održava sjednica Povjereništva Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) povodom godišnjice potpisivanja povelje Kulina bana u hotelu Zenica.

Sjednici prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i zamjenik ministra pravde u Vijeću ministara BiH Nezir Pivić.

Asocijacija mladih SDA BiH, povodom ove godišnjice predložila je sljedeće zaključke:

1. Asocijacija mladih SDA BiH podržava sve ranije inicijative o obilježavanju 29. augusta, dana kada je potpisana Povelja Kulina bana, koja je najstariji otkriveni pisani dokument bosanske države i dokaz bosanske državnosti, kao državnog praznika države Bosne i Hercegovine.

2. Traži se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, da pokrenu i provedu proceduru donošenja Zakona o državnim praznicima u kojem će kao državni praznik biti i 29. august – Dan Povelje Kulina bana.

3. Traži se od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, da otpočnu diplomatske pregovore sa Ruskom Federacijom i Republikom Hrvatskom, radi vraćanja originala i prijepisa Povelje Kulina bana u Bosnu i Hercegovinu, te izlaganje originala Povelje u Bosni i Hercegovini.

4. Pozivaju se svi građani Bosne i Hercegovine u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori, obrazovne, kulturne i sportske institucije i svi nivoi i organi vlasti u Bosni i Hercegovini, da do donošenja Zakona o državnim praznicima Bosne i Herceovine, 29. august – Dan Povelje Kulina bana, obilježavaju kao praznik, na najsvečanije načine, isticanjem državnih simbola Bosne i Hercegovine, edukativnim, kulturnim i sportskim manifestacijama, održavanjem svečanih sjednica i prijema za domaće i strane zvanice (diplomatski kor) i na ostale prigodne načine.”

Izvor: Faktor