Amir Fazlić (SDA) upozorava: Ključ za formiranje vlasti u TK-a i dalje je u rukama SDP-a

Nakon odluke Glavnog odbora SDP-a da ova stranka ne ide u vlast ni na jednom nivou, Tuzlanski kanton mogao bi se naći u veoma delikatnoj situaciji. Odgovornost za formiranje vlasti sada je na SDA, koja je osvojila devet mandata u Skupštini TK, jedan manje od SDP-a.

– Bili smo spremni na razgovore sa SDP-om i očekivali smo da Bh. blok preuzme dio odgovornosti, jer oni u TK imaju dobar rezultat. SDA pored svojih devet, ima dogovor sa Strankom za BiH i to su još dva zastupnika. U ovih nekoliko dana napravit ćemo analizu, donijeti neke odluke unutar stranke te početi razgovare sa svim strankama koje imaju značajan rezultat – kaže predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora SDA TK Amir Fazlić.

Za većinu u Skupštini Tuzlanskog kanton potrebno je najmanje 18 ruku. SDA i SBiH imaju 11, a pored čisto matematičke priče o većini, jednu ključnu stvar nameće Ustav kantona sam po sebi.

– U procesu imenovanja Vlade TK, odnosno premijera, uloga predsjednika Skupštine TK je veoma bitna. Ključ je u rukama SDP-a, jer oni imaju dva dopredsjedavajuća iz reda hrvatskog i srpskog naroda. Samim tim, kada se izabere dopredsjedavajući iz reda bošnjačkog naroda, SDP-ovci će imati mogućnost izbora, jer tri predstavnika naroda prostom većinom između sebe biraju predsjednika Skupštine. Predsjednik Skupštine predlaže mandatara za sastav Vlade i ne mora prihvatiti prijedlog većine. Malo se plašim mostarizacije našeg kantona – objašnjava Fazlić.

Dakle, ko god bude formirao vlast u TK, proces neće moći dovesti do kraja bez neke vrste dogovora s SDP-om i jasno je da ge odluka GO SDP-a najmnogoljudniji kanton u FBiH dovela u pat poziciju. Hoće li biti dovoljno političke volje da se ova situacije bezbolno riješi ili TK prijeti neki mostarski scenarij, bez implementacije rezultata posljednjih izbora, tek ćemo vidjeti.

– Neko mora preuzeti odgovornost, rokovi teku, budžet se mora donijeti do 31. marta, a nije dobro da to radi Vlada TK u tehničkom mandatu. Teško nam je razumijeti da nije bilo volje da barem razgovaramo sa SDP-om u TK. Nama će biti prioritet kod koalicionih partnera transparentnost u radu, zakonito zapošljavanje, revizije određenih nepravilnosti u zapošljavanju. Treba vratiti vjeru građanima u vlast, u zakonitost, stvoriti ambijent za razvoj privrede – zaključio je Fazlić.

Faktor/Autor: J.Bojić)