Zasjedala Komisija za zdravstvo Skupštine TK

U pripremi za narednu sjednicu Skupštine TK koja će biti održana 14. oktobra danas je zasjedala Komisija za zdravstvo Skupštine TK. Članovi Komisije razmatrali su Informaciju o obezbjeđenju rezerve krvi za potrebe liječenja građana u TK. Razmatran je i plan sanacije JZU Opća bolnica „Mustafa Beganović“ Gračanica.

Članovi Komisije za zdravstvo Skupštine TK usvojili su informaciju o obezbjeđenju rezerve krvi za potrebe liječenja građana u TK, sa osvrtom na status dobrovoljnih davalaca krvi i mogućnosti obezbijeđenja krvi kao lijeka za 2019. godinu.

– Donijet je zaključak da se pošalje zahtjev prema Vladi TK da iznađe sredstva u budžetu TK kako bi stimulisala, odnosno poboljšala status dobrovoljnih davalaca krvi. Također je za tekuću 2020. godinu Ministarstvo zdravstva ove godine izdvojilo 20.000 maraka za djelatnosti Crvenog križa, koji aktivno učestvuje i osnovni je nosilac u svim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, kazala je predsjednica Komisije Zumra Begić.

Komisija je razmatrala i plan sanacije JZU Opšta bolnica „Mustafa Beganović“ Gračanica, te je donijeta jednoglasna odluka da je potrebno napraviti kvalitetniju analizu o pravilniku o unutarnjoj organizaciji, odnosno sistematizaciji radnih mjesta.

– Također da se doradi i dopuni plan za sanaciju uz poštivanje svih zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast. A nakon malo preciznijeg plana sanacije i finansijskog poslovanja Opće bolnice da zajednički, u dogovoru sa Vladom i Skupštinom TK kao osnivačem, ZZO i Ministarstvom zdravstva sa Općom bolnicom Mustafa Beganović, se pokuša iznaći neko najadekvatnije rješenje u smislu poboljšanja finansijskog poslovanja ove bolnice, istakla je Begić.

Sjednica Skupštine TK zakazana je za srijedu, 14.oktobra, sa početkom u 10,00 sati, u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Preuzeto sa RTV TK