Zasjedala Komisija za obrazovanje i nauku Skupštine TK

U pripremi za narednu sjednicu Skupštine TK koja će biti održana 28. maja danas je zasjedala Komisija za obrazovanje i nauku Skupštine TK. Bila je to ujedno i konstituirajuća sjednica ove Komisije, koja je do sada djelovala u sklopu Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade. Usvojen je poslovnik o radu. Komisija je prihvatila i izvještaj o radu Pedagoškog zavoda TK za 2019. godinu.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice Skupštine TK trebao bi biti razmatran Izvještaj o radu Pedagoškog zavoda za prošlu godinu, o čijem radu se danas pozitivno izjasnila Komisija za obrazovanje i nauku kantonalne Skupštine. Prema informacijama iz Pedagoškog zavoda izrada novih kurikuluma je u završnoj fazi. Također, najavljeno je i održavanje stručnih ispita za sve one koji su već u proceduri polaganja.

– Do ovog momenta je na TK takvih 84. Pedagoški zavod će zajedno sa Ministarstvom obrazovanja iznaći mogućnost da ova grupacija ne bude oštećena. Zašto? Zato što u ovom prethodnom periodu su učenici bili kući, a polaganje stručnog odnosno pripravničkog ispita je podrazumijevalo da imamo fizičko prisustvo učenika u samim prostorijama, kazao je Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine TK.

Komisija je danas razmatrala i nekoliko predstavki građana te predstavke koje su imale povratnu informaciju od strane nadležnih inspekcija, odnosno Ministarstva obrazovanja.

– Ono što smo danas donijeli kao zaključak jeste da će Komisija za obrazovanje i nauku uputiti inicijativu prema skupštini TK u kojoj će tražiti da se Skupština izjasni kako bi se određenoj grupaciji uposlenika u obrazovanju priznao status visoke stručne spreme na osnovu njihovog doškolovavanja. To se odnosi na grupaciju samih uposlenika koji su u međuvremenu završili doškolovavanje odnosno ostavrili 300 etcs bodova, koji kroz nastavni plan i program se ne može priznati kao visoka stručna sprema, dodao je Čaušević.

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona bit će održana 28. maja s početkom u 10 sati u Plavoj sali BKC-a Tuzla.

(RTVTK)