Zasjedala Komisija za obrazovanje i nauku Skupštine TK

U pripremi za narednu sjednicu Skupštine TK koja će biti održana 27. jula danas je zasjedala Komisija za obrazovanje i nauku Skupštine TK. Članovi Komisije razmatrali su zahtjeve sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona za izmjene i dopune ovog Zakona. Članovi Komisije razmatrali su još nekoliko predstavki i inicijativa.

Članovi Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine TK podržali su izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju TK koje su predložili predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja. Usvojen je zaključak u kojem Komisija traži od Ministarstva obrazovanja i nauke TK da zajedno sa sindikatima do prve naredne sjednice Skupštine TK usaglasi i predloži izmjene i dopune Zakona.

– Ono što smo kroz zaključak kazali jeste da se sagledaju svi zahtjevi koji su sindikati uputili, te da se u razumnom roku zajedno sa predstavnicima sindikata na prvoj narednoj sjednici pripreme izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju kako bi oni bili u skupštinskoj proceduri, odnosno kako bismo isti tekst usvojili i imali implementaciju istog u narednoj školskoj godini, kazao nam je Midhat Čaušević, predsjednik skupštinske Komisije za obrazovanje i nauku.

Prema riječima predsjednika Sindikata srednjeg obrazovanja TK u sistemu osnovnog i srednjeg obrazovanja na području našeg kantona u zadnjih 15 godina je oko 40 posto manje učenika, što neminovno proizvodi tehnološki višak u školama.

– Mi smo iz tog razloga tražili da se kroz izmjene i dopune Zakona apsolutno iskontroliše svaki novi prijem zaposlenika u sistem osnovnog i srednjeg obrazovanja. To obuhvata i prerastanje norme i prelaske zaposlenika iz jedne u drugu školu, dopune norme itd. Drugi dio se odnosi na kriterije koji bi se primjenjivali kod realizacije takvih ugovora. Tražili smo i da se smanji norma za dva sata profesorima i nastavnicima koji imaju preko 35 godina radnog staža, istakao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata.

– Imamo situaciju prerastanja ugovora o radu na određeno u neodređeno na pozicije koje nisu realne. Prerastaju ugovori do povratka s funkcija. Primjer, imenujete nekoga za direktora, i za njegovo mjesto raspišete konkurs. Iako se konkurs raspisuje na određeno vrijeme do povratka zaposlenika sa funkcije, radniku nakon tri godine prerasta taj ugovor na neodređeno vrijeme. Faktički na nepostojeću poziciju, i tako proizvodimo stalno tehnološki višak, naglasio je Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

Iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK također traže da se objave spiskovi nastavnika kojima je dozvoljen sporazumni prelazak iz jedne škole u drugu i kojima je izvršena dopuna norme, te da kod zbrinjavanja tehnološkog viška ne treba saglasnost Ministarstva.

Članovi Komisije uputili su i javnu čestitku Ministarstvu obrazovanja i nauke, kao i svim uposlenicima u obrazovnim institucijama Tuzlanskog kantona na uspješno završenoj školskoj odnosno akademskoj godini. Upućen je i apel Ministarstvu i Univerzitetu u Tuzli da do početka naredne školske odnosno akademske godine imaju spreman model izvođenja nastave u slučaju da se stanje epidemije nastavi.

Komisija je razmatrala i nekoliko inicijativa i predstavki.

(Preuzeto: RTV TK)