U organizaciji KO SDA TK promovisana knjiga Robije Alije Izetbegovića

U organizaciji Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona u saradnji sa Fondacijom Alija Izetbegović održana je promocija knjige Robije Alije Izetbegovića u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona.

Knjiga je nastala u naporima da se izvrši analiza ukupnog djela Alije Izetbegovića i onoga što je on medijima rekao kroz intervjue i na druge načine ostavio, u pisanoj ili video formi.

  • Sistematično je obradila period istraga, suđenja i zatvora Alije Izetbegovića. Obrađen je odnos medija prema suđenju, posebno ovaj period od 1983-1988 godine. Opisan je boravak i način života u Foči osuđenih za verbalni delikt – izjavio je Mustafa Spahić, jedan od autora knjige.

Napisana je na osnovu činjenica iz dokumentacije sa suđenja Mladim muslimanima.

Spahić je istakao da Alija Izetbegović nije samo jednom suđen, nego dva puta. A, ni u jednoj optužnici, ni u jednoj presudi nije pisalo da je išta konkretno uradio.

  • On je ležao kao i ja, kao zatočenik savjesti za takozvani verbalni delikt. Ova knjiga prati Alijine robije i Aliju od 1945, zaključno sa 1990. kada je ušao u Predsjedništvo – izjavio je Spahić.

Putem video linka o Aliji Izetbegoviću i samoj knjizi govorili su i prof. Latinka Perović iz Srbije, kao i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Knjiga pruža uvid u historijsku situaciju u kojoj se događalo to da je rahmetli predsjednik Izetbegović sa grupom intelektualaca bio izložen sudskom procesu. Mi smo pisali na bazi autentičnih dokumenata
Latinka Perović kazala je da je izdavaštvo u BiH obogaćeno izuzetnom knjigom “Robije Alije Izetbegović”.

Perović je podvukla da knjigu smatra izuzetnom prije svega zato što ona pripada univerzalnom korpusu knjiga u kojima su opisani fenomeni nasilja nad ljudskom mišlju, vjerom, nacionalnim identitetom u XX vijeku., te istakla i visoki profesionalizam.

  • Ona je duboka sonda u historijski kontekst prve i druge Jugoslavije i historijski kontekst muslimana, odnosno bošnjačkog naroda,između velikodržavnog srpskog i velikodržavnog hrvatskog nacionalizma. Ona je također duboka sonda u ličnost Alije Izetbegovića, koju knjiga veoma dobro predstavlja i osvjetljava njegov život istina s fokusom na robijama- izjavila je Perović.

Nakon Sarajeva, Tuzla je drugi grad u kome je promovisana ova knjiga, a kako je kazao predsjednik KO SDA Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak riječ je o veoma značajnom historijskom djelu koje govori o prvom predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

  • Mogao je izabrati mnogo lakši put, izabrao je borbu kao način života. Borbu za prava Bošnjaka, borbu za nezavisnui suverenu Bosnu i Hercegovinu i platio veliku cijenu te svoje borbe. To breme je duboko prenio i na svoju porodicu – izjavio je predsjednik Fahrudin Skopljak.

Promociji u Tuzli je prisustvovala i kćerka Alije Izetbegovića Sabina Berberović, veliki broj generala ARBiH, kao i istaknutih članova Stranke demokratske akcije.