Tuzlanski kanton: Učenici dobili blizu 16.000 kompleta besplatnih udžbenika

Ove godine po prvi put za svim učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole na području Tuzlanskog kantona dodjeljena su po 4 udžbenika. Set od 4 udžbenika dobilo je oko 16.000 učenika. Sredstva su obezbijeđena u Budžetu za 2020. godinu. Vlada TK za ovu namjenu izdvojila je 540.000 KM. Nastavak je ovo pozitivne priče kada je u pitanju obrazovanje u Tuzlanskom kantonu, obzirom da od ove godine učenici svih osnovnih škola čiji je osnivač Skupština Tuzlanskog kantona koriste jedinstvene udžbenike.

Emina Muratović majka je dvije djevojčice koje pohađaju Osnovnu školu Tušanj. Jedna od njih ove školske godine dobila je 4 besplatna udžbenika, čime su, kako nam je kazala Emina dijelom olakšani ovogodišnji troškovi školovanja.

– Jedno malo iznenađenje je bilo, vrlo ugodno, od strane Ministarstva za obrazovanje i nauku, koje je na jedan način i očekivano. Naša djeca su dobila četiri besplatna udžbenika. Dakako da nam to znači kao roditeljima, barem jednim dijelom su olakšani ti neki troškovi za početak školovanja, istakla je majka Emina Muratović.

Svaki početak školske godine sa sobom donosi dodatne izdatke i opterećenje za kućni budžet. Budući da je veliki broj roditelja ostao bez posla usljed epidemije koronavirusa, podjela besplatnih udžbenika došla je u pravo vrijeme:

– Čak imamo situaciju gdje su po dva roitelja ostala bez posla, što znači da je pomoć došla baš u pravo vrijeme i da će biti od velike pomoći za kućni budžet roditelja. Naša škola ima zaista dosta učenika. Imamo 33 odjeljenja, pri čemu je 16 u razrednoj nastavi, a 17 u predmetnoj. Za tih 16 odjeljenja dobili smo ukupno 409 kompleta sa 4 obavezna udžbenika, kazala nam je Armela Mujkanović, direktorica OŠ Tušanj.

Inicijativu za podjelu besplatnih udžbenika učenicima od prvog do 4 razreda osnovne škole pokrenula je Komisija za obrazovanje i nauku Skupštine TK. Kako nam je kazao predsjednik Komisije Midhat Čaušević, cilj je da se predlažu i donose sistemska rješenja koja će prije svega biti od koristi obrazovanju, školama, učenicima ali i njihovim roditeljima.

– Konkretno ove školske godine raduje nas činjenica da smo po prvi put zahvaljujući Vladi TK i Ministarstvu obrazovanja, imali priliku za prvi dan školske 2020./2021. godine besplatno dodijeliti blizu 16 hiljada kompleta udžbenika učenicima od prvog do četvrtog razreda. Udžebenika koje će koristiti ove školske godine. Ističemo ovu činjenicu da je ovo po prvi put prepoznato, kako od starne Vlade TK i skupštinske većine, tako i od Ministarstva. U isto vrijeme hoćemo kazati da ćemo i u narednom periodu voditi računa kako konkretno da pomognemo samoj porodici, školarcima, ali prije svega da učinimo i naš obrazovni sistem funkcionalnijim odnosno djelotvornijim, naglasio je Čaušević.

Podjela besplatnih udžbenika nastavak je pozitivne priče kada je u pitanju obrazovanje u Tuzlanskom kantonu. Podsjetimo, od ove školske godine učenici osnovnih škola čiji je osnivač Skupština Tuzlanskog kantona koriste jedinstvene udžbenike, po principu jedan predmet jedan udžbenik. Predsjednik Čaušević na kraju je istakao da je kontinuirana briga za potrebe porodice i obrazovanja obaveza nadležnih institucija, i da će se tako odnositi i u budućnosti.

(Pruzeto sa RTVTK)