Tulumović: Samo nas različitosti čine pravim ljudima

Premijer i Vlada Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuju sinoćnji vandalski čin ispisivanja znaka „4 S“ i pogrdnog naziva „četnik“ na vozilu predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića. Osude je uputila i zamjenica predsjednika Skupštine TK, Lejla Vuković, kao i mnogi zvaničnici Tuzlanskog kantona.
Vlada Tuzlanskog kantona, sa premijerom Denijalom Tulumovićem na čelu, zahtijeva od policijskih, istražnih i pravosudnih organa da u najkraćem roku pronađu i kazne počinioce ovog gnusnog čina, te time pokažu da su Tuzla i Tuzlanski kanton drugačiji od drugih sredina.

– Počinioca će možda naći, ali nalogodavca vrlo teško. Žarku Vujoviću želim sve najbolje u životu i želim da nastavi svoju borbu, jer samo nas različitosti čine pravim ljudima – kaže Denijal Tulumović, premijer TK.

Osudu vandalskog čina te ispisivanja znaka „4 S“ i pogrdnog naziva „četnik“ na vozilu predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića, osudio je i Zoran Jovanović, predsjednik SGV- a Bosne i Hercegovine, te istaknuo da je zabrinut zbog ovog nedjela, pogotovo jer se to može iskoristiti u druge svrhe.

– Smatramo da je ovo nedjelo i protiv BiH upereno, jer daje nacionalistima da koriste ovaj momenat i da počnu tumačiti ovo dešavanje na jedan sasvim drugi način. Također, nije samo mene iznenadilo negativno ovo dešavanje, jutros, vjerujem da je iznenadilo i većinu građana Tuzle i TK – dodaje Jovanović.

Lejla Vuković, zamjenica predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, izrazila je najoštrije osude vandalskog čina ispisivanja nacionalističkih poruka na automobilu predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarka Vujovića. U saopštenju za javnosti Vuković ističe da je Žarko Vujović, svojim sportskim a posebno političkim angažmanom jsvijetla tačka u bosanskohercegovačkom društvu te da je Vujović osoba koja svakim svojim djelom nedvosmisleno pokazuje koliko voli i cijeni svoju domovinu, s koliko pažnje njeguje onaj multikulturalni suživot kojim se dičimo u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

Ovaj čin osudio je i Boris Krešić, zamjenik predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, koji je stava da neprikosnovenim pripadništvom bosanskohercegovačkom identitetu, Žarko Vujović svima treba biti uzor u njegovanju multikulturalne i multinacionalne tolerancije i suživota. Osude su uputili i brojni predstavnici javnog i političkog života TK, koji su stava da ovaj vandalski čin treba odmah i najoštrije kazniti.

Preuzeto sa RTVTK