Softić za N1: SDA je nosiva greda ove države

Nosilac liste SDA za državni Parlament Safet Softić je u razgovoru za N1 da ”ne pamtimo nijedan izborni ciklus čija je predizborna kampanja počela ovoliko rano”.“Mi smo u proceduri PS BiH imali tri zakona koja su bila u vezi sa presudom Ustavnog suda. Mi smo se danas opredijelili da uložimo amandmane na Ustavno-pravnoj komisiji jutros prije sjednice Doma. To je ukupno šest amandmana na prijedloge koje je uputio gospodin Halid Genjac”, kazao je Softić na početku.

Da li je ovo posljednja sjednica prije izbora?

“Ne mogu predvidjeti šta se može dogoditi, ali ne vjerujem da ćemo više sazivati sjednicu Doma naroda za vrijeme kampanje. Vjerujem da će se desiti sjednica Zastupničkog doma da se usvoji zakon jer bi šteta bila da se ne usvoji Zakon koji je realiziran kroz dogovore. Riješili smo pitanja koja su se ticala imuniteta i pitanje dužine trajanja istrage od tužioca. Što se tiče osjetljivih pitanja, to je ostalo, kako je i predloženo u prijedlogu gospodina Genjca”, smatra Softić.

Da li smatra da se malo radilo u Parlamentu?

“Parlament radi onoliko koliko zakona ima u proceduri i koliko tačaka dnevnog rada. Mi smo u prvoj godini imali jedan pristojan i koordiniran rad sa Vijećem ministara”.

Šta je bio prelomni moment u radu?

“Teško je reći šta je prelomni momenat, možemo govoriti i jednom periodu u kojem se stvari mijenjaju. Mislim da su to lokalni izbori, pa i ako hoćete revizija presude. Prije svega, mislim da se od lokalnih izbora drugačije počelo na sve gledati. Od tad se osjeti zastoj i manjak Zakona u proceduri. Mi ne pamtimo nijedan izborni ciklus čija je predizborna kampanja počela ovoliko rano. Govorim o političkom ambijentu u kojem živimo. Kad jedna stranka učestvuje u nečemu, i druga i treća će učestvovat u nečemu što se zove osvajanje političkog prostora”, kaže Softić i dodaje:

“Vi imate stranke koje su svo vrijeme u parlamentarnoj većini, a predstavljaju se kao opozicija. SDA je nosiva greda ove države, SDA ne bježi od odgovornosti za teško stanje u zemlji”.

N1