Skopljak: SDA nije u interesu da ulazi u aranžmane sa strankama koje su građani kaznili

Prikupljeni su potpisi za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona koju predvodi Denijal Tulumović iz SDA. Istovremeno nije izvijesno ko će činiti novu parlamentarnu većinu.

O tome, netom okončanim lokalnim izborima i odnosima unutar Kantonalnog odbora SDA razgovarali smo s predsjednikom ove stranke u TK Fahrudinom Skopljakom.

Skupljeno je 18 potpisa za smjenu aktuelne Vlade, ali oni još nisu realizirani, a pominje se i mogućnost ekspertne vlade. Kako gledate na trenutnu situaciju i šta se može očekivati?

O 18 potpisa znamo iz medija, ali još ništa nije upućeno Skupštini TK. Postoje turbulencije među tim strankama (SDP, PDA, NS i SBB op.a.) okupljenim oko SDP-a. Mislim da se sve radi neodgovorno i neozbiljno. Kanton se dovodi u neku vrstu krize, jer imamo SBB i Našu stranku koji u medijima daju izjave da žele smjenu, ali neće u novu vlast. Nemamo ništa protiv promjene vlasti, ako postoji 18 ruku za smjenu, mora postojati rješenje za novu većinu. Ne smije najveći kanton biti taoc nečijih svađa unutar Skupštine. Niko se ne smije igrati sa sudbinom prosvjetnih radnika, policije i na kraju 500.000 građana kantona.

Ima li SDA u TK opciju koja ne bi uključivala SBB?

Mi još uvijek nismo pokrenuli nikakave razgovore, osim sa koalicionim partnerima (DF, SBiH i SD op.a.). Kada se krene u proces smjene onda ćemo na našim organima odlučiti šta i kako dalje.

Kakva je situacija u KO SDA TK? Ima li različitih struja i razmimoilaženja? Pitam Vas, prvenstveno, zbog sastanka s Mirsadom Kukićem predsjednikom PDA, na kojem je bio potpredsjednik SDA Edin Ramić i premijer Tulumović.

SDA je velika stranka i naravno da ima različitih mišljenja, stavova i frakcija. Na kraju je kantonalni izvršni organ taj koji donosi odluke koje su svi obavezni da poštuju. Ja nisam učestvovao u razgovorima tako da ih mi ocjenjujemo kao neformalne razgovore, sve dok stranački organ ne donese odluku o pregovorima s bilo kim.

Kakav je Vaš stav po pitanju saradnje s PDA?

Ako gledamo rezultate Lokalnih izbora, grupacija koja je skupila 18 potpisa su apsolutni gubitnici. SDA-u u takvim okolnostima, kao stranci koja ima najveći broj glasova u TK, nije u interesu da ulazi u aranžmane sa strankama koje su građani kaznili, a kaznili su i SDP i PDA i SBB zbog njihovih politika. Ne želim da prejudiciram, ako kantonalni Izvršni odbor odluči da se razgovara s PDA, ja ću pregovore otvoriti.

Pomenuli ste ko su gubitnici. Kako ocjenjujete rezultat SDA u TK na Lokalnim izborima?

Mi smo imali vrlo tešku situaciju izazvanu pandemijom, neobičnu predizbornu kampanju, sitauciju u kojoj se napravila percepcija da je SDA u državi kriva za sve, i u takvoj situaciji mi smo u TK osvojili 54 hiljade glasova. Druga stranka u TK je SDP sa 32 hiljade, skoro duplo manje. Građani u TK još uvijek vjeruju SDA. Mislim da je rezultat SDA dobar. Izabran sam za predsjednika u februaru ove godine i u to vrijeme mi smo imali tri načelnika u Teočaku, Doboj Istoku i Čeliću. Nakon izbora, izlazimo sa četiri sigurna načelnička mjesta i peti u Kalesiji nije siguran. Imat ćemo 98 vijećnika u TK. Sve kad sabaremo, možemo reći da smo zadovoljni. Mi smo na izborima 2018. godine u TK imali 49 hiljada glasova, sada imamo pet hiljada više. Stabilizirali smo stranku i napravili mali korak naprijed.

Bivši premijer i novoizabrani načelnik Banovića Bego Gutić Vas je kritizirao rekavši da je rezultat SDA loš u odnosu na rezultat s Lokalnih izbora 2016. godine te da SDA treba promjene. Kako to komentirate?

Ako se referiramo na 2016. godinu, onda je najlošiji rezultat napravio Općinski odbor Banovići. Tamo je SDA imala 13 i po hiljada glasova za Općinsko vijeće, a sada pet hiljada. Dakle, osam i po hiljada manje. Ja ne mislim da je to neuspjeh u uslovima u kojima se radilo u Banovićima, ali upravo zbog toga smatram da nije dobro referirati se na 2016. godinu. Prije četiri godine nije bilo PDA, NiP-a, Nezavisne liste za Srebrenik. Ta tri politička subjekta, koja su nastala iz SDA, na ovim izborima su osvojila oko 30 hiljada glasova. Puno je realnije referirati se na 2018. godinu. Onda vidmo da se SDA stabilizirala i napravila mali iskorak.

Spočitava Vam se i Lukavac, odakle Vi dolazite. Tu SDA nikako ne može da pobijedi načelnika Edina Delića. Kako na to gledate?

Ne bježim od odgovornosti ni u Lukavcu, ali to što mene Gutić proizva da sam četiri puta izgubio od Delića, jednostavno ne stoji. Nisam nikada bio predsjednik Općinskog odbora Lukavac, niti kandidat za načelnika… To što se spočitava meni, moglo bi i nekim ljudima iz Predsjedništva SDA koji su izgubili u svojim općinama načelničke pozicije. Mislim da na takav način nije korektno spočitavati bilo kome. U Lukavcu smo, bez obzira na rezultat, napravili za SDA, dugoročno, dobru stvar. Imamo mladog, kulturnog, obrazovanog predsjednika Irfana Halilagića, koji je stao na crtu Deliću. Mislim da je to dugorčno dobra stvar, jer ovo nije ni blizu kraj, mislim da ga treba podržati i dodatno ojačati.

Kako će SDA djelovati po općinama kada su u pitanju koalcije. Postoji li neka zajednička paradigma?

Kantonalni odbor će lokalnim organizacijama dati da procijene šta je najbolje za njih. Nije korektno da im mi namećemo. Tamo gdje SDA ima načelničku poziciju sasvim sigurno će naši načelnici obezbijediti funkcionalnu većinu u vijećima, a tamo gdje nismo pobijedili prepustit ćemo odluku lokalnim organizacijama.

Koji je primarni pravac djelovanja za KO SDA TK u naredne dvije godine?

Moramo sve učiniti da kanton ne uđe u neku vrstu krize. Ovo što se radi po pitanju rušenja Vlade, mislim da je na jedrima nekog vjetra iz Sarajeva, a potpuno su različite situacije u KS i TK. U KS postoji koherentna većina i spremna Vlada, a ovdje to nije slučaj, a samo je 20 dana do Nove godine. Trebamo vidjeti kako usvojiti budžet, nalazimo se u pandemiji, ekonomija je u problemima. To je veliko opterećenje. Mi ćemo se prvo posvetiti tome. Nakon analize rezultata na izborima, procijenit ćemo gdje nam trebaju promjene, neki novi ljudi… Vodit ćemo odgovornu politiku, predlagat ćemo rješenja, bez obzira bili pozicija ili opozicija. Hoćemo li biti u mogućnosti da ih realiziramo, vidjet ćemo.

Da li je upitno usvajanje budžeta TK za narednu godinu?

Budžet ne možemo do Nove godine usvojiti u redovnoj proceduri. Vlada TK je usvojila budžet u formi nacrta. Vidjet ćemo da li je moguća hitna procedura, pa da u Skupštinu odmah ide prijedlog prije Nove godine, ili da usvajamo nacrt u decembru, a poslije Nove godine prijedlog. Mislim da se s budžetom ne treba igrati. Privremeno finansiranje nije dobra opcija, jer imamo situaciju da su prosvjetni radnici i policija od aprila dobili povećanje plaće. S privremenim finansiranjem bi im morali smanjivati plaće, pa im onda vraćati. Bez razloga bi izazvali nezadovoljstvo, zato je bolje da usvojimo prijedlog budžeta, ako se skupi 18 ruku.

Preuzeto sa portala Faktor.ba