Šetnja za Srebrenicu: “Nikada ne dopustiti da padne sjećanje na genocid”

“Šetnja za Srebrenicu” koju je organizirala Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (SDA) održana je danas od Trga oslobođenja – Alija Izetbegović do Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović danas je sa aktivistima Asocijacije mladih SDA položio cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Važno je nikada ne dopustiti da padne sjećanje na genocid. Moramo se stalno sjećati i nikada ne zaboraviti žrtve i uvijek se boriti protiv tog zla. To se pretvara ne samo u negiranje zločina i genocida nego nažalost i u slavljenja genocida i nagrađivanju onih koje je Haški tribunal pravosnažno osudio – izjavio je Izetbegović.

Mladi su poručili da je uvažavanje presuda uslov za bolju budućnost posebno na području Srebrenice, ali i ostalim djelovima Bosne i Hercegovine.

Njihova namjera je da utiču na svijest svojih vršnjaka kako bi se svi suočili sa istinom i prošlošću i doveli do toga da se poštuju žrtve genocida, kao i priznaju presude međunarodnih i domaćih sudova.

(Faktor)