Šefik Džaferović o negiranju UZP-a, posjeti Briselu, sutrašnjoj sjednici PIC-a

Civilizirano je osuditi zločinački zločinački poduhvat, odati poštovanje žrtvama, a ne vrijeđati ih.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da odluka HNS-a kojom odbija presudu Haškog tribunala za UZP predstavlja civilizacijsku sramotu.

-Nakon odluke Haškog tribunala o udruženom zločinačkom poduhvatu veličati taj poduhvat ovdje u BiH koji je proizveo tolike žrtve i zločine je zaista civilizacijska sramota. To nas zapravo udaljava od onoga što trebamo raditi u BiH. Valjda bi istina i pravda koju je utvrdio Haški tribunal trebali poslužiti kao osnova da se svi suoče sa istinom i da onda krenemo u dijalog i da rješavamo ona pitanja koja su pred nama. Postupak HNS-a nas udaljava od toga – rekao je Džaferović danas novinarima u Sarajevu.

Dodao je da takvi stavovi moraju biti promijenjeni i usklađeni sa onim što su civilizacijske tendencije.

-Oni moraju promijeniti svoje stavove. Drugog puta nema. Civilizirano je osuditi zločinački zločinački poduhvat, odati poštovanje žrtvama, a ne vrijeđati ih. Jedini mogući put je da se ti ljudi koji propagiraju takvu politiku konačno počnu ponašati civilizirano – rekao je član Predsjedništva.

U vezi sa predstojećom posjetom Briselu, rekao je da je ovo prva službena posjeta članova Predsjedništva otkako su imenovani i vrlo je važna.

-Ovo je poruka Predsjedništva BiH da želimo da gradimo evropski put i da ga gradimo đto je moguće brže. Ova zemlja treba što prije postati članica EU i NATO-a jer realizacijom ta dva naša vanjsko-politička opredjeljenja imat ćemo stabilniju scenu i u BiH i brže ćemo izaći iz ovog stanja u kojem se BiH nalazi – kaže Džaferović.

Očekuje da od institucija EU dobiju signale da se u BiH poštuje vladavina prava kao elementarni princip na kojem je utemeljena Evropska unija.

-Odgovori na dodatna pitanja su praktično finalizirani u BiH, ostalo je da se prevedu na engleski jezik i da se obave neke tehničke stvari. BiH je praktično završila odgovore i mi idemo sa tom viješću u Brisel. Očekujemo da u toku ove godine BiH, što je moguće prije, dobije kandidatski status. EU je odlučila da prema BiH, još u decembru 2014. godine, ima nešto brižljiviji odnos. Očelujemo da zbog ukupne situacije takav odnos bude nastavljen i da se on iskaže kroz dodjelu statusa kandidata. U mišljenju Evropske komisije sigurno će biti utvrđena potreba brojnih reformi koje trebamo provesti i da se onda u programe rada parlamentarnih većina posvetimo tim pitanjima – kazao je.

Osvrnuo se i na sutrašnju sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) rekavši da je ona prilika da se PIC “suoči sa svim mogućim opstrukcijama Dejtonskog sporazuma otkada je on potpisan i u primjeni i sa brojnim slučajevima diskriminacije koja je prisutna u BiH, a naročito u bh. entitetu Republika Srpska, što je SDA i nagnalo da najavimo podnošenje apelacije“.

Također, govorio je i o ugovoru sa Islamskom zajednicom u BiH, rekavši da se radi o važnom pitanju o kojem niko ne treba imati bilo kakve kalkulacije.

-Ako su Bošnjaci bez ikakvih problema pristali da se zaključi ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Vatikanom, mislim da zvaničnici iz srpskog i hrvatskog naroda trebaju imati isti takav odnos kada je u pitanju ugovor sa Islamskom zajednicom. Sramota je što do sada nisu pristali da se zaključi taj ugovor, ali vjerujem da će u narednom periodu to biti završeno – zaključio je Džaferović.

FAKTOR