SDA Kalesija tvrdi: Glasovi su se kupovali, glasali su i mrtvi i odsutni

SDA Kalesija obavještava građane da su u toku izbornog procesa osobe koje su učestvovale u sprovedbi i posmatranju izbora na području Kalesije uočene brojne nepravilnosti i neregularnosti na više biračkih mjesta.

Kako navode, nepravilnosti su uočene kako kod onih koji su učestvovali u izbornom procesu, tako i kod onih koji su na biračkim mjestima bez ustručavanja nudili novac za glasove građana.

– U toku izbornog dana osim osoba koje su kupovale glasove i koje su intervencijom policije odstranjene sa biračkih mjesta, na različitim biračkim mjestima evidentirane su nepravilnosti u vezi sa glasanjem osoba koje su umrle, ili koje nisu prisutne u BiH. Također, zabranjivano je prisustvovanje posmatrača biračkim mjestima prije otvaranja i nakon zatvaranja biračkih mjesta, birački odbori nisu evidentirali izborni proces na zakonom propisan način, bilo je višestrukog prebrojavanja glasova na više biračkih mjesta s ciljem postizanja željenog rezultata izbora, kao i brojnih drugih neregularnosti – saopćila je SDA Kalesija.

O ovim povredama izbornog procesa, dodaju, u toku izbornog dana obavještavani su kako Općinska izborna komisija, tako i nadležna PU Kalesija, a prikupljeni su dokazi (fotografije i video snimci) koji će biti blagovremeno dostavljeni nadležnim organima na dalje postupanje.

– Ovlašteni predstavnici OO SDA Kalesija će u zakonskim rokovima aktivirati sve zakonom utvrđene mehanizme kako bi se utvrdile neregularnosti u izbornom procesu i zaštitila volja građana, procesuirale odgovorne osobe, te izvršilo ponovo brojanje glasova na biračkim mjestima u kojima je grubo narušen izborni proces. Pozivamo Općinsku izbornu komisiju da u okviru svoje nadležnosti iskoristi sve zakonom utvrđene mehanizme kako bi se na zakonitim osnovama ustanovila i zaštitila volja građana iskazana na izborima i da sankcioniše neregularnosti koje su evidentirane u toku izbornog procesa – istakli su.

Građani općine Kalesija, dodaju, imaju puno pravo da se zaštiti njihov dignitet i volja i da imaju vlast koju će oni direktno birati, a ne vlast koju će im birati pojedinci koji učestvovanjem u izbornom procesu štite svoje lične interese.

OO SDA Kalesija