SDA Kalesija: Opredjeljeni smo za utvrđivanje stvarne izborne volje birača na području naše Općine

Povodom istupa kandidata NBL-a za načelnika općine Kalesija, Seada Džafića, u programu jedne televizijske kuće, u pogledu trenutačnih rezultata za poziciju načelnika općine Kalesija, SDA Kalesija podsjeća na potpunu spremnost i opredjeljenje da se utvrdi faktičko stanje izborne volje birača na području naše Općine, kako za nivo Općinskog vijeća, tako i za nivo načelničke pozicije.

Naime, SDA Kalesija je u predviđenim rokovima, za sva biračka mjesta za koja je imala konkretne dokaze ili indicije za prekrajanje izborne volje građana, Općinskoj izbornoj komisiji ulagala prigovore, kao i Žalbu na Rješenje OIK-e koja je pravovremeno upućena ka Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine. Nemamo informaciju da je njegov politički subjekt iskoristio tu mogućnost i pravo, ako griješimo neka nas obavijeste, a mi ćemo uputiti javno izvinjenje.

Doduše, bilo bi previše i za očekivati da oni nešto tako traže, kada se uzmu u obzir sva imena uposlenika njegove firme, članova stranke i simpatizera, koja su se u biračkim odborima pojavljivala kao „predstavnici“ preko 10 fiktivno prijavljenih političkih subjekata ili preko njihovih „partnera“ učesnika u proteklom biračkom procesu.

Posebno je sramna i šokantna izjava gospodina Džafića, u kojoj izražava bojazan i sumnju da će u „Sarajevu biti pokraden“, kada su u pitanju glasovi iz dijaspore. Ovo je nezapamćen čin, u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, da neko državnu instituciju dovodi u kontekst ovakvih konstatacija, valjda iz razloga što jedino na tu instancu, u izbornom procesu, nema i neće imati utjecaja, kao i ostali učesnici u izbornom procesu.

Nadamo se da njegova predskazanja i proročanstva nisu na nivou njegovog „vizionarstva“, ne radi njega, nego radi Kalesije i njenih građana. Ostaje nejasno, po kojim parametrima, može očekivati da dobije podršku dijaspore izraženu u procentima sa 70% kada je iste te građane, u proteklom mandatu, doživljavao i prema njima se ophodio kao građanima trećeg reda, a ne kao prema ravnopravnim članovima naše zajednice.

I nakon unošenja potpunih podataka (mobilni i covid timovi, glasovi na potvrđenim glasačkim listićima, glasovi iz DKP-a i glasova pristiglih poštom iz dijaspore) i, ako Bog da, pobjede kandidata Stranke demokratske akcije u utrci za načelnika općine Kalesija, OO SDA Kalesija će, u zakonom predviđenim rokovima, zahtjevati ponovno brojanje glasačkih listića na onim biračkim mjestima gdje Džafićevi članovi biračkih odbora nisu u potpunosti prikrili tragove prekrajanja izborne volje građana. Možda mu bude lakše podnijeti poraz kada shvati da je poražen i na redovnim biračkim mjestima, ali i glasovima kalesijske dijaspore.

Pozivamo gospodina Džafića, ukoliko je iskren i ubijeđen u stvarno stanje biračkog materijala zapakovanog u vreće, te poslan za Sarajevo, da kada dođe vrijeme, zakonom predviđeno za to, idemo sa ZAJEDNIČKIM zahtjevom prema Centralnoj izbornoj komisiji za ponovno brojanje glasova sa svih biračkih mjesta za oba nivoa, za načelnika ali i za nivo Općinskog vijeća.

Ne možemo izostaviti a da se ne zahvalimo i Općinskoj izbornoj komisiji koja se potrudila da u ekspresnom roku izborni materijal pošalje za Sarajevo, još samo da, ukoliko im okolnosti dopuste, 9 dana nakon izbora, unesu rezultate za preostala 3 biračka mjesta, koja su ponovno brojana za nivo Općinskog vijeća.

OO SDA Kalesija