SDA: Deklaracija Hrvatskog sabora je novi nasrtaj na suverenitet BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i evropskom putu BiH direktnim  miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa.

Bavljenje izmjenama Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od strane zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta Bosne i Hercegovine. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i Izborni zakon, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska su kao potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma preuzele obavezu uzajamnog poštivanja suvereniteta, i to je jedini način da se međusobni odnosi, dovedeni u pitanje agresijom na Bosnu i Hercegovinu, stabiliziraju i unapređuju.

Hrvatski sabor, nažalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine, pokušavajući da utječe na ciljeve rada, između ostalog i po pitanju procesuiranja ratnih zločina.

Podsjećamo da je prije nekoliko dana, podnoseći Izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, u ime Mehanizma za međunarodne krivične sudove, tužilac Serge Brammertz naglasio da vlasti Republike Hrvatske ne ispunjavaju svoje obaveze u procesuiranju ratnih zločina, te da provode politiku promovisanja nekažnjivosti zločina.

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska treba da ispunjavaju preuzete obaveze prema međunarodnim sudskim tijelima UN-a, sa posebnim aspektom poštivanja presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu, posebno onih koje tretiraju udružene zločinačke poduhvate.

Umjesto nasrtaja na suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koji nikada neće uspjeti ali će uvijek nanositi štetu, od najveće je važnosti da na temelju istine o prošlosti  radimo u interesu pomirenja i uspostavljanja povjerenja radi budućnosti novih generacija.

Dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava.