SAOPŠTENJE: Vlada TK predložila za povećanje bruto plata zaposlenih da se izdvoji čak 2,4 miliona KM

Rebalansom Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu došlo je do povećanja planiranih prihoda u iznosu oko 9 miliona KM, što je rezultat 60 miliona KM više prihoda, nego što je to imala ranija Vlada TK.

Riječ je o povećanju prihoda po osnovu indirektnih poreza za 21 milion, te 19 miliona iz 2020. godine koje je ostavila prethodna Vlada TK i 39 miliona KM sredstava MMF-a.

Građani Tuzlanskog kantona neće osjetiti takvo blagostanje u Budžetu TK, ono što je posebno indikativno da su prosvjetni radnici nezadovoljni ovim rebalansom jer iz vladajuće većine smatraju da još nije vrijeme za povećanje plata zaposlenicima u obrazovanju.

Ovaj saziv Vlade Tuzlanskog kantona dobro se potrudio da poveća tekuće rashode, a da veoma malo sredstava od povećanja prihoda ostavi za nabavku stalnih sredstava i razvoj, svega 10,06%.

Tako je Vlada predložila da se za povećanje bruto plata i naknada troškova zaposlenih i doprinosa izdvoji čak 2,42 miliona KM. Razlog povećanju plata su nova zapošljavanja i plaćanje za učinjene greške vezane za odluku da se smjene svi direktori osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo unutrašnjih poslova došlo je do smanjenja sredstava u iznosu od 560 hiljada KM, zbog dužine konkursnih procedura i dinamike prijema zaposlenika.

Univerzitetu u Tuzli planirano je smanjenje sredstava u iznosu od 896 hiljada KM, obzirom da je konkursna procedura za prijem 17 asistenata okončana, te isti počinju s radom početkom oktobra kao i da je u toku konkursna procedura za prijem novih zaposlenika, izmjene i dopune Budžeta za 2021. godinu u kojima povećavamo izdvajanja za bruto plaće, ali ne povećanje bruto plaća zaposlenika, već novo zapošljavanje da amnestiramo učinjene greške pri „sječi direktora“ i pri tome da dodatno amnestiramo nerad Vlade u dijelu zapošljavanja asistenata i nezapošljavanja policajaca.

Većina u Skupštini Tuzlanskog kantona bez jasnih argumenata odbila je amandman zastupnika Šekiba Umihanića kojim je traženo povećanje sredstava za jedan milion KM za UKC Tuzla za nabavku opreme za Odjeljenje intenzivne terapije Klinike za zarazne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, što nikako nije odlika odgovornih ljudi koje su građani birali.

Vlada Tuzlanskog kantona kroz prijedlog Izmjena i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu nije pokazala osjećaj za aktualno stanje, tako što je zanemarila potrebu poboljšanja izdvajanja za poboljšanje socijalne zaštite, zaštite zdravstvenih radnika, nije uzela u obzir potrebe podrške privrednim subjektima zahvaljujući čijim pojedinačnim naporima smo raspravljali o povećanju prihoda u Budžetu TK, nije izvršila pravičnu raspodjelu između tekućih i kapitalnih transfera, nije se fokusirala ni na jedan kapitalni projekat u ovoj godini.

Vlada se dobro pobrinula da budžetski korisnici plate greške koje su učinjene dosadašnjim prijedlozima koje je usvojila aktualna vladajuća većina.

Klub zastupnika SDA u Skupštini TK