prof.dr. Umihanić: Moralna ništavila bojkotuju institucije države jer je zabranjeno negirati genocid

Svjedoci smo da je nakon prestanka oružane Agresije na našu domovinu, nastavljena agresija drugim sredstvima.

Ona su razna, od ekonomije i diplomatije, segregacije u školama pa sve do negiranja identiteta i zabrane izučavanja nastave iz nacionalne grupe predmeta. Retrogradne sile koje sve vrijeme rade na uništavanju jedine nam domovine su se intenzivirale u prošlom periodu. Sve je krenulo od Zakona o zabrani negiranja genocida.

Zamislite moralna ništavila koja bojkotuju institucije države zbog toga što im je zabranjeno negirati najveći zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata?

Pritisak se vrši na najveći narod u državi, žrtve agresije i genocida, kako bi još više bila zacementirana etno-nacionalna podjela Bosne i Hercegovine, nasuprot svim civilizacijskim tokovima. Posebno su teške bile navodne riječi izaslanika EU i SAD-a, u kojima se pritisak izvršava na probosansku stranu umjesto na stvarne uzročnike problema u cilju preovladavanja problema, gdje se oni na neki način opravdavaju.

Nije ovo građanima ove zemlje ništa nepoznato, jer smo slične stvari gledali i prije nešto više od 20 godina.

Pozdravljam poruke pristigle iz britanskog parlamenta jučer, u kojima se krivac jasno označava i poziva se na konkretne korake.

Predsjedniče Izetbegoviću, u ovom teškom vremenu Vam izražavam punu podršku u svim vrstama pregovora. Prijašnje iskustvo i Vaši potezi su garant da ćete za našu državu i građane u ovom vremenu izvući najviše i najbolje što se može.

Gdje je Vaš otac i otac naše države stao-Vi nastavljate. Hrabro i uzdignute glave koračajte naprijed, uz hiljade patriota i građana ove zemlje uz Vas.