prof.dr. Šekib Umihanić: Stopa smrtnosti od COVID19 je rezultat lošeg odgovora zdravstvenog sistema TK

3G pravilo ili pravilo “vakcinisan, testiran, ozdravio” je izuzetno dobra mjera u odgovoru na aktuelno stanje pandemije Covid19 i izuzetno dobro pravilo da se prekine lanac infekcije koju očigledno ne kontrolišemo.

Navede mjere prihvatam kao i pokušaj zaštite osoba koji nisu prebolovale ili nisu vakcinisane protiv Covid19, dakle kao jedan od načina da se te osobe spriječe da borave u potencijalno kontaminiranom prostoru.

3G pravilo bi važilo za sve prostore okupljanja, priredbe, javne manifestacije, hotele, ustanove za stare osobe, ugostiteljske objekte i slično.
Trenutna epidemiološka situacija je veoma nestabilna, sa tendencijom pogoršanja.

Međutim, ukoliko se analizira odnos broja Covid19 pozitivnih osoba u ukupno testiranom uzorku, može se dobiti lažni pokazatelj da se epidemiloška situacija popravlja, jer je taj procenat u blagom padu proteklih dana.

Stanje u našim zdravstvenim ustanovama govori u prilog nastavka “rasplamsanog” četvrtog vala pandemije Covid19 koji i dalje bukti. Veoma veliki broj pacijenta u Covid ambulantama i Covid bolnicama kao i velika smrtnost govore u prilog izuzetno pogoršane epidemiološke situacije.

Velika stopa smrtnosti od Covid19 je rezultat lošeg odgovora zdravstvenog sistema TK na pandemiju Covid19. U odgovoru na pandemiju Covid 19 bitni su svi nivoi zdravstvene zaštite a također i svi oblici djelovanja, od promocije zdravlja i provođenja preventivnih mjera do kurativne djelatnosti to jest neposrednog liječenja bolesnika.

Na svakom od pomenutih nivoa i aktivnosti potrebno je uložiti dodatne napore i poboljšati funkcionisanje i međusobnu povezanost svih dijelova sistema zdravstvene zaštite TK.

Premijer Vlade TK, Kadrija Hodžić je u ekspozeu u januaru 2021, prilikom konstituisanja Vlade TK, u početnom zanosu, istakao sektor zdravstva u prioritet rada broj jedan.

U protekloj godini nismo stekli dojam da je odgovorio zadatku. Nije se ni približio obećanjima datim pri konstituisanju Vlade TK.

U diskusiji o Nacrtu budžeta TK za 2022. obećao je da će pomoći u opremanju odjeljenja intenzivne njege u UKC Tuzla za Covid19 pacijente.

Da li će ispuniti obećanje, uskoro ćemo vidjeti na prijedlogu Budžeta za 2022. godinu.

Smatram da bi savremeno opremanje intenzivne njege UKC Tuzla za Covid19 pacijente značajno doprinijelo u poboljšanju tretmana tih pacijeneta a također i smanjilo stopu nepovoljnog ishoda bolesti.