Prof.dr. Šekib Umihanić: Epidemiološka situacija u TK u trendu pogoršanja

Na konferenciji za medije Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona bilo je govora i o situaciju sa Korona virusom nsa području najmnogoljudnije zajednice.

Prof.dr. Šekib Umihanić upoznao je javnost sa trendom pogoršanja epidemiološke situacije i svakodnevnim rastom broja zaraženih.

  • Higijensko epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona, usljed pojave Delta soja i njegove visoke zaraznosti, ima trend evidentnog pogoršanja. U posljednja 24 sata u TK-u testirano je 418 uzoraka na korona virus od kojih je 107 (25,6 %) bilo pozitivno, dok je u Covid 1 bolnici UKC Tuzla hospitalizirano 50 pacijenata, ukoliko se nastavi trend pogoršanja epidemiološke situacije, za nekoliko dana će se morati formirati i organizovati Covid 2 bolnica – izjavio je prof.dr. Šekib Umihanić zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Smatra da su u protekla dva mjeseca Vlada TK i Ministarstvo zdravstva TK su izgubili dragocjeno vrijeme za pripremu zdravstvenog sistema TK za predstojeći četvrti val Covid 19.

  • U informaciji Ministra zdravstva TK o HES-u u TK na 45. sjednici Skupštine TK je izostala informacija o spremnosti zdravstvenog sistema TK na četvrti val Covid 19. Nisu prezentovani podaci o dostupnosti lijekova, zaštitne opreme, PCR testova, a također je potrebno ukazati na sigurnost u našim zdravstvenim ustanovama, S tim u vezi, potrebno je odgovoriti na pitanja: Da li su aparati, instrumenti i prostorije za primjenu oksigenoterapije u zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona urađene u skladu sa Pravilnicima i Zakonom i koliki je stepen sigurnosti korištenja aparata za oksigenoterapiju, rezervoara (spremnika) za kiseonik i centralnih vodova kiseonika u zdravstvenim ustanovama TK – izjavio je Umihanić na današnjoj konferenciji za medije.

Njihova ranija Inicijativa o izradi smjernica za uniformnost rada u Covid ambulantama domova zdravlja nije usvojena, niti je bilo šta urađeno po tom pitanju. U rebalansu budžeta TK u junu, Klub zastupnika SDA je predložio povećanje sredstva za 500.000,00 KM za JZU Univerzitetsko-klinički centar Tuzla za nabavku opreme, instalacije i instrumenata za oksigenoterapiju, što Vlada TK nije usvojila.

  • Zahtijevamo od premijera Vlade TK, hitno formiranje radne grupe na nivou Ministarstva rada za rješavanje pitanja profesionalnog obolijevanja od Covid19, u sastavu: predstvanici Sindikata, Ministarstva rada, socijalne politike i povratka, Ministarstva zdravstva TK i ostali članova. Naime, Pravilnikom o dopuni Pravilnika o Listi profesionalnih bolesti („Službene novine Federacije BiH“, broj 92/20), u Listu profesionalnih bolesti dodana je nova profesionalna bolest – COVID-19 (koronavirusna bolest 2019.), utvrđeni poslovi na kojima se bolesti pojavljuju, te uslovi za utvrđivanje bolesti kao profesionalne. Međutim, u proteklom periodu praktična primjena ove izmjene nije urađena te je potrebno pomoći oboljelim, kao i porodicama preminulih radnika od Covid 19 – izjavio je Umihanić.

Sa konferencije su apelovali na građane da poštuju epidemiološke mjere i da se vakcinišu.