Prof. dr. Sebija Izetbegović: Nikuda ja ne idem sa KCUS-a, ne vjerujte ublehašima, mahalašima, mafijašima i kompleksašima, samo Šefiku Džaferoviću

Razgovarala: Edina LATIF

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na listi je Stranke demokratske akcije za Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Profesorica otvoreno za portal index.ba govori o tome šta je zatekla na KCUS, šta je uradila za dvije i po godine te za šta će se zalagati ako bude izabrana u Parlament FBiH.

Index: Profesorice Izetbegović na listi ste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH. U slučaju da Vas izaberu da li će te napustiti poziciju generalne direktorice KCUS?

Neću napustiti KCUS. Posao koji trenutno obavljam nastavit ću do kraja, ako Bog da. Stabilizirali smo KCUS finansijski. Vratili smo 83 miliona KM. Kupili smo nove aparate, sve lijekove i sve reagencije. Prestruktuirali smo službe i fuzionisali srodne klinike. Obogatili smo se kadrovski prijemom novih i vrlo kvalitetnih ljudi. Proširili smo paletu usluga za bolesnike ali smo i popravili uslove njihovog boravka u KCUS. Skratili smo ili potpuno izbrisali nekadašnje liste čekanja. I, sve ovo za samo 2,5 godine ali i uprkos onima koji su na izrazito brutalan i neprofesionalan način napadali mene, ali i KCUS i uposlenike. Naravno, stalno nedostaje citostatika ali njih bi trebalo da nabavi Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, a nije ih nabavio. Molimo građane da shvate da tu ne možemo ništa učiniti jer nemamo ovlasti da kupujemo citostatike.

Index: Prema informacija koje plasirate javno formirali ste i Komisiju za kontrolu bolovanja uposlenika, jer je očigledno bilo zloupotreba i u ovom segmentu?

Komisija jeste formirana i njeno postojanje je želja da spriječimo zloupotrebe bolovanja. Već se primjećuju pozitivne promjene. Mi želimo da oni koji jesu zaista bolesni koriste moguće beneficije ali smo oštro protiv onih koji su sasvim zdravi a zloupotrebljavaju bolovanje. Dok im plaćamo bolovanje oni sjede po gradskim kafanama, rade privatno, posjećuju razne destinacije i oštećuju KCUS, ali i kompletno društvo. Njihovi protivzakoniti izostanci jesu jedan od uzroka listi čekanja kao i nemogućnost upošljavanja onih kojima je posao potreban i koji žele da rade.

Index: Vašim dolaskom ukinuta je dvojna praksa, više se ne dešava da doktore koji rade u KCUS pacijenti prvo traže u privatnim ordinacijama!?

Nisam potpisala nikome saglasnost za rad u privatnoj praksi jer je najveći broj onih koji to zloupotrebljavaju bio među takvima. Dok su u redovnom radnom vremenu „nemaju vremena“ da pregledaju pacijente nego ih šalju u svoje privatne ordinacije. Isto tako su napravili da njihovi privatni pacijenti imaju prednost u KCUS za sve – od kreveta do svih drugih usluga. Nema više zloupotreba. Svi bolesnici imaju ista prava, svi su prihvaćeni prema ozbiljnosti slučaja i dijagnozi i nema povlaštenih.  

Index: Zbog čega ste odustali od kandidature za Predsjedništvo BiH?

Bila sam kandidat i ukazana mi je velika čast. Kandidovali su me ljudi iz baze SDA. Mislim  da je to najbolji odgovar onima koji su me napadali neosnovano. Narod im je pokazao da ih proziru ali i preziru. To je snaga naroda. Narod zna. Pamet našeg naroda niko neće podcjenjivati. Naročito ne oni koji niti govore jezikom naroda, niti ga poznaju, niti liče na narod. Zahvaljujem im se svima, ali u ovom trenutku nisam osjećala da trebam ući u tu priču. Mislim da je najbolji izbor Šefik Džaferović koji je ispred SDA kandidat za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Svakim svojim postupkom i cjelokupnim  životom Šefik zaslužuje tu poziciju. Ponavljam: ne vjerujte ublehašima, mahalašima,  mafijašima i kompleksašima. Samo Šefiku Džaferoviću“.

Index: U posljednje vrijeme vrlo često govorite javno na skupovima SDA da svi oni koji Vas zaokruže treba da se pripreme za rad, red i disciplinu! Možete li nam objasniti šta to tačno znači?

Sigurno će biti burno. Osim borbe za reformu zdravstvenog sistema, boriću se za stabilno društvo, za uvođenje dobrog sistema u svim segmentima društva. Kad se pojavi neko ko želi da investira u BiH, da zaposli naše ljude, mora u roku od deset dana dobiti sve dozvole. Takve investitore ne smijemo slati od vrata do vrata. Čovjek u tom lutanju shvati da more negdje nekog da nagradi. Da bismo to spriječili, moramo napraviti agencije koje će privlačiti investitore u BiH, ali i obavljati sve da im olakšaju administrativne poslove. Moraćemo napraviti velike napore da uspostavimo kvaliteno dualno obrazovanje, da krenemo u masovnu izgradnju infrastrukture, da poboljšamo život RVI i boračke populacije, osoba sa problemima u razvoju, da sankcionišemo sve vidove zlostavljanja, poboljšamo natalitetnu politiku. Biće puno posla. Ali red, rad i disciplina su garancija uspjeha.

Jaka Federacija i pomoć povratnicima na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Ovo je moja zemlja, radiću sve da pomognem njen prosperitet. 

Index.ba