Premijer Tulumović: Vlada TK planira nekoliko projekata, jedan od ciljeva putna deblokada TK

Vlada TK uprkos pandemiji koronavirusa ne posustaje sa različitim projektima. U narednom periodu najavljeno je nekoliko razvojnih projekata, te projekata koji za cilj imaju putnu deblokadu Tuzlanskog kantona. Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona Vlada je aktivna i na međunarodnom planu. Odobren je novi europski projekat za naš kanton.

Novim projektom simboličnog naziva „Pametne škole II“ predviđeno je provođenje mjera energijske efikasnosti na novih 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu. Premijer TK Denijal Tulumović istakao je da je Vlada već dala saglasnost, te da se u narednoj sedmici očekuje potpisivanje ugovora o partnerstvu za implementaciju ovog projekta. Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija.

– Projekt se finansira iz INTEREEG IPA programa prekogranične saradnje, u kojoj učestvuju Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora 2014/2020. Svakako da je ovo vrlo značajan projekat ne samo zbog toga što će se na našem kantonu uređivati 18 škola, nego zato što je taj projekat ekološki prihvatljiv. Povećava se energetska efikasnost u takvim objektima. Pružaju se našim mlađim kategorijama adekvatni uvjeti za provođenje nastavno-naučnog procesa, istakao je Tulumović.

S ciljem smanjenja aerozagađenja Vlada TK realizira niz projekata. Za ove namjene planirano je oko 8 miliona maraka. Pored nedavno potpisanog projekta sa UNDP-om, Vlada je realizovala i projekat sufinansiranja nabavke kotlova na pelet.

– Prelazi se na eko goriva, tako da je to projekat putem kojeg smo investirali oko 500.000 maraka za oko 320 aplikanata na području Tuzlanskog kantona. Ono što smo još planirali do kraja godine, to je jedan projekat u koji bi bila uključena mikro i mala preduzeća, ali i pojedinci koji imaju kotlove na čvrsto gorivo. Na taj način bi na našem prostoru smanjili zagađenost, dodao je.

Jedan od strateških ciljeva Vlade je i putna deblokada Tuzlanskog kantona. U planu je izgradnja dionice Šićki Brod – Đurđevik. Ova cesta u konačnici će na bolji način povezati dva najmnogoljudnija kantona u FBiH, i nema alternativu, nego predstavlja glavnu žilu kucavicu područja između Tuzle i Sarajeva, uz lokalne veze preko regionalnih i lokalnih cesta. Također, već je urađeno idejno rješenje za izgradnju brze ceste Tuzla – Brčko.

– Ja očekujem da će se napraviti kompletna projektna dokumentacija u narednoj godini za otvaranje puta prema Brčkom. To bi bio jedan moderan put sa četiri trake, sa zaustavnim jedinicama. Ovdje su nam jako puno pomogli prijatelji, dekan RGGF-a Gutić i njegovi suradnici, koji su u prethodnom periodu napravili idejni projekat i oni su prije sedam dana bili u Sarajevu sa direktorom Direkcije autocesta, predstavili taj projekat. Ja ću iskoristiti ovu priliku da zamolim sve službe u gradovima Srebreniku i Tuzli za svu pomoć koja nam bude trebala u narednom periodu da bismo taj projekat što prije realizirali i krenuli u njegovu završnu fazu i realizaciju, kazao je Tulumović.

Premijer Tulumović poručio je da će Vlada Tuzlanskog kantona i dalje biti posvećena realizaciji ovakvih projekata koji za cilj imaju opće dobro i pomoć građanima našeg kantona.

Preuzeto sa RTVTK