Predstavnici Vlade FBiH posjetili RMU Banovići

Predstavnici Vlade Federacije BiH danas su posjetili Rudnik mrkog uglja (RMU) u Banovićima, a tom prilikom je sa članovima uprave razgovarano o procesu stabilizacije ovog dioničarskog društva, ali i planovima za naredni period u kojima su i značajne investicije od 107 miliona KM.Vlada Federacije BiH je u maju ove godine imenovala novo rukovodstvo Rudnika mrkog uglja Banovići, na čijem čelu je direktor Fadil Kudumović, a tokom današnjeg sastanka je istaknuto da se ovo dioničarsko društvo sada nalazi u boljem stanju nego što je to bilo prilikom preuzimanja mandata.

“Danas smo predstavili ključne probleme koje nam je ostavila prethodna uprava rudnika, a vezano za kreditna zaduženja te ugovore koje su potpisali neposredno prije našeg dolaska. Međutim, sada se stanje popravlja i prvi put nakon rata rudnik pozitivno posluje za šest mjeseci. Gubitak je planiran od 4,2 miliona KM, ali smo mi uspjeli ostvariti sa 500.000 dobiti”, kazao je direktor banovićkog rudnika Fadil Kudumović.

Velika zaduženja

Prema njegovim tvrdnjama, prethodna uprava je rudnik ostavila u stanju zaduženja od skoro 50 miliona KM, a veliki problem je nastao vezano za kredit od devet miliona maraka koji je podignut u komercijalnoj banci za tekuću likvidnost. Zbog neizvršenja obaveza, on navodi da sada rudnik mora plaćati kamate koje mjesečno iznose 30.000 KM.

“Taj kredit smo prolongirali do Nove godine. Također, problem su i dva ugovora koje je potpisala prethodna uprava, a odnose se na odlagač od 15,7 miliona KM i transporter vrijednosti 4,7 miliona KM. Naime, oni nisu osigurali sredstva te nam je ostavljeno da to rješavamo. Avansnu uplatu moramo izvršiti do 8. juna ove godine”, dodao je Kudumović.

Predsjednik Nadzornog odbora RMU Banovići Bego Birparić nakon sastanka je naveo da se treba ići u prestrukturiranje rudnika te se u tom dijelu mora pridržavati onoga da svako radno mjesto bude stabilno te da nijedan radnik ne ostane bez posla.

“Trebat će nam podrška Razvojne banke za sve investicije koje su sada u toku i iznose skoro 67 miliona maraka za 2020. godinu, a u trogodišnjem planu one iznose blizu 107 miliona KM. RMU Banovići je praktično u drugom poluvremenu kada izlazi iz faze plitkih ili srednje plitkih kopova, ulazeći u one dublje. Zbog toga se mora mijenjati tehnologija i taj proces ide u ovoj i sljedeće dvije godine”, kazao je Birparić.

Podrška Vlade FBiH

Tokom današnjeg sastanka Federalna vlada dala je punu podršku novoj upravi vezano za dalji rad te razvoj i modernizaciju rudnika.

“Ovo je nastavak dobre saradnje s novom upravom. U Sarajevu smo ranije definisali određene probleme, a u međuvremenu smo skupa s upravom i Nadzornim odborom pomogli rješavanje kredita vezano za nove investicije, odnosno trakastog transportera. Danas smo informisani o novim zaduženjima prije odlaska stare uprave te smo dogovorili način na koji ćemo ih sanirati. Razgovarali smo i o angažmanu nove uprave vezano za sastanak s upravom SisecamSodom Lukavac, jer oni imaju potrebu za skoro 800.000 tona uglja na nivou godine, kako bismo im iduće godine već plasirali ukupnu količinu”, izjavio je federalni ministar eneregetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić.

Za Federalnu vladu RMU Banovići predstavlja jedan od najvažnijih rudnika, a premijer Federacije BiH Fadil Novalić navodi da je trenutno otvorena mogućnost donošenja zakona vezano za proces prestrukturiranja rudnika.

“Ovdje smo jasno kazali koja je politika Vlade FBiH, a s druge strane smo jasno vidjeli šta su mogućnosti rudnika. Moramo biti svjesni da nijedan grad ne zavisi više od rudnika kao Banovići i to povećava naš prag osjetljivosti prema njemu. Neće biti nikakvi potezi koji bi eventualno ugrozili makar jednog uposlenika, ali je jasno da moramo ići prema novim investicijama, odnosno kupcima”, nastavio je Novalić.

Premijer Federacije BiH je naveo da s trenutnim stanjem RMU Banovići izvršava 98 posto svojih obaveza.

“Mi ćemo biti faktor stabilnosti svih rudnika, pa i ovoga ovdje”, naglasio je Novalić.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović također je RMU Banovići ocijenio jednim od najvažnijih privrednih subjekata za federalni, ali i kantonalni nivo.

“Rudnici su nosioci razvoja i u prethodnih pedesetak godina, a s novim preduslovima na stvaranju početka radova na Bloku 7 Termoelektrane u Tuzli rudnici i dalje ostaju vrlo značajan faktor u razvoju privrede i ostanku ljudi na ovim prostorima”, potcrtao je Tulumović.

Kada je riječ o termoenergetskom bloku u Banovićima, danas je rečeno da se projekt može realizirati na osnovu strateškog partnerstva, jer finansijski pokazatelji nakon promjene uprave rudnika pokazuju da se ovo društvo kreditno ne može zadužiti i ispoštovati kompletnu investiciju. Predloženo je nekoliko mogućnosti, a u narednih 60 dana obavit će se razgovori s potencijalnim investitorima.

(Preuzeto :Klix. ba)