Predsjedništvo SDA: Parlamentarne većine treba da budu sastavljene od stranaka koje imaju kapacitet da formiraju vlast (VIDEO)

Predsjedništvo SDA je ocijenilo da je Stranka ostvarila sve zacrtane izborne ciljeve. Predsjedništvo se zahvaljuje biračima na povjerenju, čestita kandidatima koji su izabrani i želi im uspješan rad na  ostvarivanju programskih ciljeve Stranke.

SDA je opredijeljena za formiranje stabilnih parlamentarnih većina na svim nivoima vlasti u BiH, koje će osigurati snažnu podršku vladama i provođenje reformi na putu euroatlanstkih integracija BiH. Parlamentarne većine treba da budu sastavljene od stranaka koje sa svojim izbornim rezultatom imaju kapacitet da formiraju vlast na svim nivoima u BiH. Posebno je značajno da u okviru parlamentarnih većina budu zastupljene sve stranke sa probosanskim programom koje su dobile značajnu podršku birača.  S obzirom na uporne nasrtaje na državu BiH to je pitanje odgovornosti probosanskih stranaka prema svojim biračima i građanima BiH. Kao pobjednička stranka,  SDA će započeti razgovore sa svim izborno relevantnim političkim strankama sa namjerom da se formiraju programske parlamentarne većine na svim nivoima  sastavljene  od istih stranaka.

Odluka Izborne komisije BiH o načinu izbora delegata u Dom naroda F BiH mora biti zasnovana na odredbama Ustava F BiH, važećim odredbama Izbornog zakona BiH i obavezujućim evropskim konvencijama. Za SDA je apsolutno neprihvatljiva bilo koja odluka CIK-a koja je u suprotnosti sa ustavnim odredbama.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje grubu zloupotrebu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazuma između BiH i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka i Evropske konvencije o tranfseru osuđenih osoba u režiji ministra pravde BiH Josipa Grubeše i pravosuđa Hrvatske.

Te zloupotrebe dovele su do oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića, komandanta jedinica HVO-a u Mostaru, koji je pred Sudom BiH za počinje zločine protiv čovječnosti pravosnažno osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 godine.

SDA traži od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ali i od pravosuđa u Hrvatskoj, da preispitaju svoje odluke, jer oslobađanje ratnih zločinaca na ovakav način predstavlja grubo izrugivanje pravdi i uvreda je žrtvama, i ne može doprinijeti procesu obnove povjerenja u BiH, ali ni u cijeloj regiji.

Krajnje je vrijeme da se rukovodstvo susjedne Hrvatske emancipira u pogledu odnosa spram ratnih zločinaca i udruženih zločinačkih poduhvata.

Od Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona tražimo da istraže ovaj slučaj i utvrde okolnosti pod kojima se on desio.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje Izvještaj Vlade entiteta RS upućen Vijeću sigurnosti UN-a u kojem je izneseno niz neutemeljenih i  lažnih tvrdnji na račun novoizabranog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Bez obzira na činjenicu što ovakvi izvještaji nemaju nikakvog značaja, jer  na njih ima pravo samo Ured visokog predstavnika u BiH, nedopustivo je da se ponovo neistinama, lažnim i monstruoznim konstrukcijama pokušava obmanuti javnost.

Vladavini prava i pomirenju se izruguju oni koji ne samo da negiraju sudski utvrđen genocid i zločine, nego ih veličaju i odlikuju presuđene ratne zločince.

Predsjedništvo SDA čestita kandidatima sa liste „Samoopredjeljenje“ i njenom lideru Sulejmanu Ugljaninu na izbornoj pobjedi za Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji. Izabranim kandidatima  želimo uspješan rad na ostvarivanju i zaštiti bošnjačkih prava.

(sda.ba/video fena)