Predizbornim skupom u Prnjavoru SDA nastavila svoju pobjedničku kampanju: Sve što smo dosad postigli, uradili smo predvođeni Strankom demokratske akcije

U prepunoj sali Doma kulture, popularnoj prnjavorskoj Čitaonici – mjestu gdje je nastajala kalesijska SDA i gdje se pripremala odbrana ovog dijela države, u četvrtak 20. septembra održan je predizborni skup Stranke demokratske akcije za ovo herojsko mjesto. Na ovom izuzetno dobro posjećenom skupu, Stranka demokratske akcije OO Kalesija predstavila je kandidate i programske ciljeve za predstojeće izbore 7. oktobra ove godine.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine i himne SDA, a potom i fatihe za šehide Kalesije i Bosne i Hercegovine, u ime mjesnog ogranka prisutne je pozdravio Ibro Huremović, komandir proslavljene Prnjavorske čete i dobitnik najvećeg ratnog priznanja. On je podsjetio na najznačajnije događaje vezane za Prnjavor poslednjih tridesetak godina, od nastajanja SDA i Patriotske lige, slanja jedinice PL iz Prnjavora na istočnu granicu države, oslobođenje Prnjavora i Kalesije, do poslijeratnih uspjeha u obnovi i izgradnji naselja. Naglasio je da su sve to hrabri i vrijedni ljudi iz Prnjavora postigli predvođeni Strankom demokratske akcije, i pozvao ih da se ponovo svi ujedine na ideji SDA.

Nakon toga prisutnima se obratio potpredsjednik povjereništva SDA Kalesija Fadil Alić, koji je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Prnjavoru, ovom objektu i mjestu odakle je sve počinjalo. Odao je priznanje i zahvalnost borcima i mještanima Prnjavora za sve ono što su uradili za Kalesiju i Bosnu i Hercegovinu, nakon čega je naveo osnovne programske ciljeve SDA za predstojeće izbore. Posebno je naglasio značaj izbora za Predsjedništvo BiH i pozvao sve da daju svoj glas za kandidata SDA Šefika Džaferovića, koji je iz mnogo razloga najbolji kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U nastavku predizbornog skupa uslijedilo je predstavljanje i obraćanje kandidata SDA Kalesija za izbore 7. oktobra.

Rasim Omerović, kandidat SDA za skupštinu TK, govorio je o značaju ovih izbora za državu Bosnu i Hercegovinu, naglasivši da za ove izbore kalesijska SDA ima zaista dobre kandidate, da su planovi iz Agende SDA 2026 realni i osvarivi, i da su sa federalnog nivoa obezbijeđena sredstva za planirane projekte. Ukazao je na dosadašnje rezultate SDA i sve realizovane projekte, i pozvao glasače da podrže SDA.
Dr Miralem Mešanović, kandidat za skupštinu TK, između ostalog naveo je da će se zalagati da sa kantonalnog nivoa dođe što više projekata u Kalesiju. Napomenuo je da u poslednje vrijeme praktično i nije bili nikakvih projekata sa kantonalnog nivoa za Kalesiju, otkako SDA nije u vlasti na novou TK, a da su s druge strane evidentni rezultati i projekti ministara i kadrova SDA sa federalnog nivoa.
Dr Nermin Kuralić iz Tojšića, kandidat za skupštinu TK, pozvao je sve glasače na jedinstvo i odgovornost, okupljanje na ideji dobrobiti za naš narod i našu općinu. U tom kontekstu pomenuo je štetnost glasanja za male i novonastale političke stranke, koje su uglavnom nastale i djeluju na  osnovu nekih parcijalnih interesa.

Hasiba Kurtić, kandidat za skupštinu TK, u svom emotivnom obraćanju pozvala je sve u Prnjavoru da se više ne dijele i da ne ponove grešku sa prošlih lokalnih izbora, pogotovo kad je jasno da u protekle dvije godine nije ispunjeno praktično ništa od silnih predizbornih obećanja stranaka koje čine općinsku vlast. Kao vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija upozorila je na nerad općinskih vlasti i neredovno održavanje sjednica vijeća, da nema novih projekata itd. Pošto je sve što je dosad na nivou mjesne zajednice i općine urađeno, realizovano od strane SDA, pozvala je sve da se ponovo okupe oko SDA.

Fahzeta Valjevac, kandidat za Parlament Federacije BiH, podsjetila je na neke osnovne programske ciljeve SDA i dosadašnje rezultate ove državotvorne stranke. Posebno je potencirala mjesto žene u programu SDA i ulogu žene kao stuba bošnjačke porodice.

Enver Jukanović, kandidat za Parlament Federacije BiH, odao je priznanje Prnjavoru kao bastionu SDA i nabrojao sve rezultate na SDA na nivou države Bosne i Hercegovine, od ponovne uspostave države, članstva u UN, odbrane od agresije, vraćanja tradicionalnog imena nacije, do uspjeha u poslijeratnoj obnovi i izgradnji. Naglasio je da SDA Kalesija ima jaku listu za ove izbore, pozvao na okupljanje oko SDA i najavio njenu pobjedu na predstojećim izborima.

Halil Jahić, kandidat za parlamentarnu skupštinu BiH, odao je priznanje borcima Prnjavora i  istakao njihov herojski doprinos u odbrani od agresije. Ukazao je na veliki značaj predstojećih izbora, posebno sa aspekta države Bosne i Hercegovine, i pozvao Prnjavor na okupljanje oko SDA kao državotvorne stranke.
Svi kandidati su posebno naglašavali podršku Šefiku Džaferoviću kao kandidatu SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i najboljem kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

PRESS SDA KALESIJA