Potpisan sporazum vrijedan 13,3 miliona KM

Premijer FBiH Fadil Novalić susreo se danas u Sarajevu s predstavnicom Razvojnog programa UN-a (UNDP) za BiH Sezin Sinanoglu pri čemu je potpisan ugovor vrijedan 13,3 miliona KM

 

Sa ovim Sporazumom Evropska unija je pokrenula narednu fazu Projekta oporavka od poplava, usmjerenog na trajno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje žrtava poplava i klizišta u BiH. Sve to kroz izgradnju i sanaciju individualnih stambenih objekata, pomoć maloj poljoprivredi i kreiranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru kroz poduzetničke aktivnosti.

Ovaj program na području 20 jedinica lokalne samopuprave u FBiH implementira UNDP u BiH u partnerstvu sa organizacijama Arbeiter-Samariter-Bund i Hilfsverk International Austrija, a njime je predviđeno i aktivno učešće Vlade FBiH koja će sa 1,1 milion KM sufinansirati pomoć nastradalim. Program u ime Vlade Federacije BiH, provodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Značajna pažnja posvećena je i početku izrade Strategije razvoja Federacije BiH, čime bi trebali biti obuhvaćeni svi nivoi vlasti u FBiH.

Premijer Novalić izrazio je zadovoljstvo što se u proces izrade ovog značajnog dokumenta veoma aktivno uključio UNDP i što će on odrediti strateške pravce i ciljeve održivog razvoja putem integralne strategije razvoja Federacije BiH.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Federalnog zavoda za programiranje razvoja Ljubiša Đapan, koji je istakao izvanrednu saradnju s UNDP-om i izrazio zahvalnost za pomoć u kreiranju strateških pravaca razvoja Federacije BiH.

 

Izvor:   Faktor