Poslanici SDA traže HITNU sjednicu Skupštine TK: Epidemiološka situacija sve teža, a „eksperti“ se bave kadroviranjem

Nakon imenovanja kako je sami nazvaše „ekspertne i antikorupcijske“ Vlade Tuzlanskog kantona prošlo je skoro pedeset dana.  U tome periodu „eksperti“ su se primarno bavili pripremom terena za imenovanja u javnim ustanovama i preduzećima koja su „ekspertno“ podijelili koalicioni partneri SDP, PDA i HDZ, SBB i NS, dok se najvećom opasnošću po građane Tuzlanskog kantona, pandemijom COVID-19, Vlada Kadrije Hodžića očigledno nema kada baviti.

U trenutku njihovog  preuzimanja vlasti u Tuzlanskom kantonu, 26. januara 2021. godine aktivno zaraženih osoba virusom COVID-19 bilo je 605, dok su 52 osobe bile hospitalizirane. Danas najmnogoljudniji kanton sa tandencijom svakodnevnog rasta ima 881 osobu zaraženu ovim virusom od kojih je na bolničkom liječenju njih čak 90.

Cijela država u ulazi u treći val pandemije COVID-19, čime se dovode u pitanje normalno odvijanje obrazovnog procesa i radna mjesta u realnom sektoru, a prije svega životi građana Tuzlanskog kantona,  naša aktuelna Vlast očigledno ima „pametnijeg“ posla.

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u vezi pandemije COVID-19 i inertnog odnosa Vlade Tuzlanskog kantona prema tom problemu, Klub poslanika SDA u Skupštini TK zahtjeva sazivanje HITNE sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona najkasnije do petka 19.03.2021. godine sa jednom tačkom dnevnog reda: „Analiza stanja i poduzimanje konkretnih mjera na području TK u vezi sa nadolazećim “trećim valom širenja virusa COVID-19”.

Klub poslanika SDA obrazloženju zahtjeva za sazivanje HITNE sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona je naveo svakodnevni porast broja zaraženih, kao i broja hospitaliziranjih pacijenata u UKC Tuzla, te pogoršanu epidemiološku situaciju u ostalim dijelovima naše države, koja prijeti da se uskoro prenese i na područje Tuzlanskog kantona.

Od Premijera Vlade TK, Ministarstva zdravstva TK, Ministarsva obrazovanja TK, Klub poslanika SDA u Skupštini TK zahtjeva da prezentuju informacije o spremnosti na adekvatan odgovor u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, a od Vlade TK punu podršku svim zdravstvenim ustanovama na čelu sa UKC Tuzla, kako bi se što prije probudili iz zimskog sna i počeli se baviti najvećim problemom sa kojim se trenutno suočava naš kanton.

Kantonalni odbor SDA TK