Podrška žrtvama: Žene SDA traže rigoroznije kazne za silovatelje

Žene SDA BiH oglasile su se povodom slučaja silovanja žena u Srbiji koji je zgrozio regiju. Izrazile su saosjećanje sa žrtvama i pozvale da se uvedu rigoroznije kazne za počinitelje.Ispovijest mlade glumice Milene Radulović i nekoliko djevojaka, među kojima su bile maloljetnice, o tome da ih je silovao poznati reditelj, scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68) izazvala je zgražanje cjelokupne javnosti u Srbiji, ali i cijeloj regiji.

Vijest je izazvala burne reakcije istinskih zagovornika prava žena, te brojnih građana koji su, kroz oglašavanje na društvenim mrežama, najoštrije osudili seksualno nasilje u Srbiji.

“Iskreno saosjećamo sa ženama koje su bile izložene seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju najgore vrste. Mišljenja smo da ovakve pojave zahtijevaju rigoroznije kazne za počinitelje i veću odgovornost društvene zajednice na planu zaštite prava žena”, saopšteno je iz Organizacije “Žene SDA” Bosne i Hercegovine.

Upućen je poziv nadležnim organima i institucijama da primjene odgovarajuće zakonske propise i efikasne mehanizme, kako bi se ovakve pojave u budućnosti u potpunosti eliminisale. Žene su, dodaju, oduvijek bile izložene raznim oblicima nasilja koje je, u manjoj ili većoj mjeri prisutno i danas, kako u zemljama okruženja, tako i u Bosni i Hercegovini.

“Ne treba nikad zaboraviti da su mnoge žene silovane tokom agresije na našu zemlju, u periodu od 1992. do 1995. godine. Mišljenja smo da status svih žrtava seksualnog nasilja, bez obzira u kojem dijelu svijeta žive, treba biti na višem nivou, a počinitelji adekvatno kažnjeni”, navode u saopćenju “Žene SDA” Bosne i Hercegovine.