Penzioneri: Novalić i Vlada ispunjavaju ono što su nam obećali

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je danas da će sve penzije za ovu godinu biti usklađene i retroaktivno povećane za 2,8 posto, a to, praktično, znači da će se uz redovnu penziju početkom septembra isplatiti retroaktivno povećanje za svaki mjesec od januara.

Dakle, penzije u septembu bit će uvećane za više od 22 posto, a svakog narednog mjeseca za 2,8 posto, pojasnili su iz Federalnog zavoda PIO.Na inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića danas je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održan sastanak s direktorom Federalnog zavoda PIO/MIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima dva federalna udruženja penzionera/umirovljenika sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom i njihovim saradnicima.

Federalni premijer obavijestio je predstavnike penzionera da će biti usklađene sve penzije, izuzev onih najviših, za ovu godinu i to za 2,8 posto. Ovo uvećanje proizilazi iz člana 79. Zakona o PIO/MIO, a bit će isplaćeno sa avgustovskim penzijama 5. septembra/rujna ove godine. Tada će penzioneri u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. januara/siječnja 2020. godine.

Predstavnici penzionera su premijeru Novaliću i direktoru Krnjiću ukazali na status penzionera od kojih njih većina, kako su istakli, žive od minimalne penzije, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obaveze. Naglasili su da njihovoj populaciji Zakon o PIO daje veliku sigurnost u redovnoj isplati penzija, ali i da su neophodne određene izmjene i dopune, posebno one vezane za članove koji regulištu vanredno usklađivanje.

– Odlazimo odavde veoma zadovoljni, jer možemo reći da ispunjavate ono što ste nam i obećali. I vama i Vladi FBiH dajemo veliku podršku. Iako je „korona zakonom“ bilo suspendovano usklađivanje penzija, koje evo sad možemo najaviti, značajno je bilo da ste kroz taj isti zakon dali garanciju isplata penzija na dostignutom nivou. To je nama značilo puno – kazao je Mehić.

Od stupanja na snagu novog Zakona o PIO/MIO, 1. marta 2018. godine, vanredno su usklađene stare penzije za deset i pet posto, sve minimalne penzije, a zatim je uslijedilo i njihovo redovno usklađivanje.

(Preuzeto:Vijesti.ba)